VOLUMEN Toolkit | Mπορεί ο Εθελοντισμός και οι Συλλογικές Δραστηριότητες Ομάδας να είναι Αμερόληπτες ως προς το Φύλο;

Η πράξη της προσφοράς για έναν κόσμο ισότητας των φύλων

Αυτή η εργαλειοθήκη είναι μια συλλογή πέντε (5) προσαρμόσιμων ενοτήτων με δραστηριότητες μη τυπικής εκπαίδευσης για άτομα πρώτης γραμμής που εργάζονται ή αλληλεπιδρούν με εθελόντριες και εθελοντές ή/και άτομα που συμμετέχουν σε συλλογικές δραστηριότητες ομάδας. Δημιουργήθηκε από το Genderhood (Ελλάδα) στο πλαίσιο του έργου Erasmus+ VOLUMEN- VOLUnteering for inclusive DevelopMENt σε συνεργασία με την Servicio Civil Internacional (Ισπανία).

Γιατί είναι σημαντική η ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στον εθελοντισμό και τις συλλογικές δραστηριότητες ομάδας;

Η ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στον εθελοντισμό και τις συλλογικές δραστηριότητες ομάδας είναι ζωτικής σημασίας. Συνεπώς, τα κύρια οφέλη που προκύπτουν από την εφαρμογή της παρουσιάζονται παρακάτω:

1. Προώθηση της ισότητας των φύλων
2. 
Μεγιστοποίηση του δυναμικού
3. 
Υπέρβαση των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων
4. 
Αντιμετώπιση ειδικών ζητημάτων φύλου
5. 
Ενδυνάμωση περιθωριοποιημένων ομάδων
6. 
Βιώσιμη ανάπτυξη

 

Σε ποια ατομα απευθύνεται;

Το toolkit «Μπορεί ο εθελοντισμός και οι συλλογικές δραστηριότητες ομάδας να είναι αμερόληπτες ως προς το φύλο;» παρέχει ένα σημείο εκκίνησης για όσα άτομα επιθυμούν να εμβαθύνουν στην κατανόησή τους και να εφαρμόσουν μια προσέγγιση ισότητας των φύλων στην εργασία τους με εθελόντριες και εθελοντές, ακτιβιστές και ακτιβίστριες και άτομα που συμμετέχουν σε συλλογικές δραστηριότητες ομάδας. Έχει σχεδιαστεί για να είναι ένα έτοιμο προς χρήση εργαλείο για άτομα που εργάζονται και αλληλεπιδρούν με τη νεολαία. 

Συγκεκριμένα, κατά την διαμόρφωση της εργαλειοθήκης είχαμε κατά νου όλους και όλες τις επαγγελματίες (που εργάζονται στον τομέα της νεολαίας, youth leaders, επαγγελματίες των ΜΚΟ και άτομα με άλλα προφίλ) που επιθυμούν να επιφέρουν κοινωνική αλλαγή μέσω της εργασίας τους με τους νέους. Είτε μια ομάδα εργάζεται για την κλιματική αλλαγή, είτε για ανθρωπιστική ιατρική περίθαλψη, στη βάση της εμπλέκει ανθρώπους και κάθε ανθρώπινο ον συνοδεύεται από τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα του. Έτσι, θεωρούμε ότι η ισότητα των φύλων είναι μια απαραίτητη και επιτακτική αρχή του καθολικού πλαισίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και, κατά συνέπεια, η ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου και οι προσεγγίσεις που μετασχηματίζουν το φύλο πρέπει να εφαρμόζονται από κάθε επαγγελματία ή οργανισμό, ανεξάρτητα από τους τομείς ή/και το προφίλ τους.

 

Tο tookit  παρέχει κατευθυντήριες γραμμές για τη διερεύνηση της έννοιας του φύλου, της διαφορετικότητας και της ένταξης στο πλαίσιο της Ατζέντας του 2023 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Έτσι, δημιουργήσαμε πέντε (5) ενότητες με διαφορετικά θέματα. Δεδομένου ότι οι τρόποι αφομοίωσης του διδακτικού περιεχομένου διαφέρουν από άτομο σε άτομο, τροποποιήσαμε τις μεθοδολογικές προσεγγίσεις ανά θεματική ενότητα. Υπό αυτή την έννοια, οι εκπαιδευτές και οι εκπαιδεύτριες μπορούν να επιλέξουν είτε από τη μεθοδολογία με την οποία είναι πιο εξοικειωμένοι, είτε από το θέμα που θέλουν να εξερευνήσουν με την ομάδα τους.

Creative Commons Genderhood 2023

Συγγραφέας: Σοφία Κωνσταντοπούλου, Επικοινωνιολόγος, Εκπαιδεύτρια μη τυπικής εκπαίδευσης, Genderhood

Επιμέλεια:
Λαμπρινή Γεωργίου, Genderhood
Maddalena Pontiggia, SCI Μαδρίτη
Μαρία Σταυρούλα Μανουσοπούλου, SCI Madrid

Οκτώβριος 2023

Το toolkit εντάσσεται στο πρόγραμμα VOLUMEN – VOLUnteering for inclusive DevelopMENt, το οποίο στοχεύει στην προώθηση της ισότητας των φύλων στις εθελοντικές δράσεις μη κερδοσκοπικών οργανώσεων. Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Servicio Civil Internacional και το Genderhood στο πλαίσιο του Erasmus+ με την χρηματοδότηση της ΕΕ.