Ομαδική φωτογραφία με γονείς, παιδιά και εμψυχώτριες του Genderhood μέσα σε μία βιβλιοθήκη

Το Σώμα μου είναι Δικό μου: ένα διαγενεακό εργαστήριο για τα όρια του σώματος

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκστρατείας «16 Ημέρες Ακτιβισμού κατά της Έμφυλης Βίας», το Genderhood διοργάνωσε με τη στήριξη της Πρεσβείας της Αυστραλίας το πρώτο εργαστήριο, που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6-9 ετών και τους γονείς τους. Στις 25/11/2023 κάναμε δύο δράσεις back to back με το κεντρικό μήνυμα Το σώμα μου είναι δικό μου“. Εκεί εξερευνήσαμε τη σημασία της συναίνεσης, των ορίων και του σεβασμού για την προσωπική ακεραιότητα.

Συναίνεση & Σεβασμός - Μια νέα παιδαγωγική προσέγγιση

Αφετηρία και πυρήνα για τη δημιουργία αυτού του εκπαιδευτικού προγράμματος αποτέλεσε το αξίωμα πως η αντιμετώπιση της έμφυλης βίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πρόληψη και την ενδυνάμωση ξεκινώντας από την παιδική ηλικία. Η εκπαίδευση σε μικρά παιδιά για τα όρια του σώματος είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη της αίσθησης του εαυτού τους, της αυτοπεποίθησης, και του πώς πρέπει να περιμένουν να τους αντιμετωπίζουν οι άλλοι. Ένα παιδί που μαθαίνει από μικρή ηλικία ότι έχει δικαίωμα στον προσωπικό του χώρο, έχει την αίσθηση της ιδιοκτησίας του και τη δυνατότητα να επιλέγει τι συμβαίνει με αυτό το χώρο και το σώμα του. Παράλληλα κατανοεί ότι πρέπει να σέβεται το όριο του σώματος των ανθρώπων γύρω του και να ζητά τη συναίνεσή τους όταν εισέρχεται στον προσωπικό τους χώρο.

Καλλιτεχνικές δημιουργίες παιδιών με πλαστελίνη και μαρκαδόρους πάνω σε χαρτί

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Λαμπρινή Γεωργίου, Υπεύθυνη Ισότητας και Ενσωμάτωσης στο Genderhood, στο βίντεο που αναπτύχθηκε στα πλαίσια της δράσης, “Η συναίνεση είναι μια συμφωνία… βάζω όρια και μαθαίνω να σέβομαι τα όρια των άλλων”. 

Ταυτόχρονα, παρατηρώντας την απουσία δράσεων που προσκαλούν μαζί γονείς και παιδιά ώστε να συνδιαλλαγούν και συνδιαμορφώσουν ισότιμα ένα πλαίσιο που τους αφορά, αποφασίσαμε να πάμε ένα βήμα πιο μακριά. Για να ενισχύσουμε τον κύκλο της ισότητας σχεδιάσαμε ένα εργαστήριο που εφοδιάζει έμπρακτα και τα δυο μέρη, δηλαδή γονείς και παιδιά, εισάγοντας εργαλεία για το σεβασμό και την οριοθέτηση, την ασφάλεια και την ευαισθησία.

Τα Όρια του Σώματος: Παιδιά και Γονείς Μαζί σε Ένα Βιωματικό Εργαστήριο

Συγκεντρωθήκαμε 64 γονείς και παιδιά στον πολύ ζεστό χώρο της πολυγλωσσικής βιβλιοθήκης We Need Books να ανακαλύψουμε μαζί τη σημασία της συναίνεσης για την προάσπιση της σωματικής ακεραιότητας.

Με όχημα το βιβλίο της Jayneen Sanders “Εγώ το σώμα μου και οι άλλοι” (Εκδόσεις Ψυχογιός, 2021) και εφαρμόζοντας βιωματικές δράσεις, παιχνίδια ρόλων και συζήτηση σε κύκλο δημιουργήσαμε έναν ασφαλή χώρο για όλες και όλους. Παιδιά και γονείς αναζήτησαν τα όριά τους, τους τρόπους για να τα διατηρούμε ασφαλή αλλά και για να σέβονται τα όρια των άλλων ανθρώπων.

Κορίτσι φτιάχνει κατασκευές με πλαστελίνη πάνω σε χαρτί
Κορίτσι φτιάχνει κατασκευές με πλαστελίνη πάνω σε χαρτ

Ευχαριστούμε όλες και όλους εσάς που ήρθατε να συνδιαμορφώσουμε, να μάθουμε να ορίζουμε και να σεβόμαστε τα όρια του σώματός μας και αυτά των άλλων. Μαζί, ενήλικες και παιδιά, μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο ένα πιο ασφαλή χώρο για όλους, όλες και όλα μας. 

Ήταν τα πρώτα διαγενεακά εργαστήρια που υλοποίησε το Genderhood και ανυπομονούμε να συναντηθούμε ξανά στα επόμενα που θα έρθουν! 

Το Σώμα μου είναι Δικό μου στο σχολείο σας

Αν θέλετε να δημιουργήσουμε μαζί ενημερωμένα και ασφαλή περιβάλλοντα μπορείτε να επικοινωνήστε μαζί μας στο info@genderhood.org ή μέσω της παρακάτω φόρμας:

Περισσότερα για την Πρεσβεία της Αυστραλίας στην Αθήνα

Η Πρεσβεία της Αυστραλίας στην Αθήνα εργάζεται για την προώθηση των διμερών σχέσεων της Αυστραλίας με την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και την υποστήριξη Αυστραλών πολιτών στις τρεις χώρες. Στο πλαίσιο αυτό, συνεργάζεται με τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών για την ενίσχυση των πολιτικών και οικονομικών δεσμών και προάγει την εικόνα της Αυστραλίας μέσω ενός ενεργού προγράμματος δημόσιας διπλωματίας.

greece.embassy.gov.au | Facebook: @australiaingreece | X: @ausambathens | Instagram: @ausembgr