Η Lego θα αφαιρέσει τα έμφυλα στερεότυπα από τα παιχνίδια της μετά από διεξαγωγή έρευνας σε παιδιά

Αποκλειστικό: έρευνα αποκαλύπτει επιβλαβή στερεότυπα που εξακολουθούν να «δυσκολεύουν» τα κορίτσια, τα αγόρια και τους γονείς τους

Η Lego ανακοίνωσε ότι θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αφαιρέσει τα στερεότυπα φύλου από τα παιχνίδια της, μετά από έρευνα που διεξήχθη σε παγκόσμιο επίπεδο με πρωτοβουλία της εταιρείας, από την οποία διαπιστώθηκε ότι η σχέση των παιδιών με τα παιχνίδια, καθώς και η μελλοντική τους επαγγελματική σταδιοδρομία παραμένουν άνισες και περιοριστικές.

Οι ερευνήτριες και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, ενώ τα κορίτσια αποκτούσαν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και επιθυμούσαν να ασχολούνται με ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, δεν ίσχυε το ίδιο για τα αγόρια.

Το εβδομήντα ένα τοις εκατό των αγοριών που συμμετείχαν στην έρευνα φοβόταν ότι θα τους κορόιδευαν αν έπαιζαν με αυτά που περιέγραψαν ως «παιχνίδια για κορίτσια» – έναν φόβο που συμμερίζονταν και οι γονείς τους.

«Οι γονείς ανησυχούν περισσότερο για το ότι οι γιοι τους θα υποστούν ‘’πειράγματα’’ περισσότερο από ό,τι οι κόρες τους, επειδή παίζουν με παιχνίδια που συνδέονται με το άλλο φύλο», δήλωσε η Madeline Di Nonno, διευθύνουσα σύμβουλος του Geena Davis Institute on Gender in Media, που διεξήγαγε την έρευνα.

«Αλλά επίσης οι συμπεριφορές που συνδέονται με τους άνδρες εκτιμώνται περισσότερο κοινωνικά», είπε η Di Nonno. «Οι γονείς και τα παιδιά θα διστάζουν να αποδεχτούν συμπεριφορές και δραστηριότητες, οι οποίες “τυπικά” αποδίδονται στις γυναίκες, μέχρι οι κοινωνίες να τις αναγνωρίσουν ως εξίσου πολύτιμες ή σημαντικές».

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι γονείς εξακολουθούν να ενθαρρύνουν τους γιους τους να κάνουν αθλήματα ή δραστηριότητες Stem, ενώ στις κόρες προτείνεται ο χορός και η μεταμφίεση (τα κορίτσια είχαν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να ενθαρρύνονται σε αυτές τις δραστηριότητες από τα αγόρια) ή η ενασχόληση με τη ζαχαροπλαστική (τρεις φορές πιο πιθανό). 

«Αυτές οι ιδέες αποδεικνύουν εμφατικά πόσο ριζωμένες είναι οι προκαταλήψεις για το φύλο ανά την υφήλιο», είπε η Geena Davis, η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός και ακτιβίστρια που ίδρυσε το ινστιτούτο το 2004 για να καταπολεμήσει τα έμφυλα στερεότυπα και να προωθήσει την συμπερίληψη.

«Υπάρχει “ασυμμετρία”», είπε η καθηγήτρια Gina Rippon, νευροβιολόγος και συγγραφέας του The Gendered Brain.

«Ενθαρρύνουμε τα κορίτσια να παίζουν με “αγορίστικα παιχνίδια” αλλά όχι το αντίστροφο».

Αυτό ήταν ένα πρόβλημα αφού τα παιχνίδια προσέφεραν «ευκαιρίες εκπαίδευσης», είπε.

«Επομένως, αν τα κορίτσια δεν παίζουν με Lego ή άλλα παιχνίδια κατασκευών, δεν αναπτύσσουν τις χωρικές δεξιότητες που θα τα βοηθήσουν στη μετέπειτα ζωή τους. Αν, από την άλλη, μόνο τα κορίτσια ωθούνται να παίζουν με κούκλες, ενώ τα αγόρια όχι, τότε τα αγόρια υπολείπονται σε δεξιότητες που αφορούν τη φροντίδα».

«Αν μόνο τα κορίτσια ωθούνται να παίζουν με κούκλες, ενώ τα αγόρια όχι, τότε τα αγόρια υπολείπονται σε δεξιότητες που αφορούν τη φροντίδα.»

Η δανέζικη εταιρεία παιχνιδιών ολοκλήρωσε την έκθεση για τη Διεθνή Ημέρα του Κοριτσιού του ΟΗΕ τη Δευτέρα**. Στην έρευνα συμμετείχαν σχεδόν επτά χιλιάδες γονείς και παιδιά ηλικίας έξι έως δεκατεσσάρων ετών από την Κίνα, την Τσεχία, την Ιαπωνία, την Πολωνία, τη Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες

«Εργαζόμαστε σκληρά, για να κάνουμε τη Lego πιο συμπεριληπτική» δήλωσε η Julia Goldin, η διευθύντρια προϊόντων και μάρκετινγκ του Lego Group, της μεγαλύτερης εταιρείας παιχνιδιών στον κόσμο.Από τις αρχές του 2021, το Ινστιτούτο Geena Davis διενεργεί ελέγχους και παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στη Lego για την «αντιμετώπιση της έμφυλης μεροληψίας και των επιβλαβών στερεοτύπων», και η εταιρεία έχει υποσχεθεί να αφαιρέσει τις διακρίσεις φύλου  από τις σειρές παιχνιδιών της.

«Παραδοσιακά, περισσότερα αγόρια έχουν πρόσβαση στα Lego, αλλά προϊόντα όπως [σειρά τέχνης και χειροτεχνίας] τα Lego Dots ή τα Lego City Wildlife Rescue Camp έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να απευθύνονται και σε αγόρια και σε κορίτσια», είπε η Goldin. Η επίσημη οδηγία της Lego τώρα είναι η προώθηση της ανατροφής και της φροντίδας, της χωροταξικής επίγνωσης, της δημιουργικής λογικής, καθώς και της επίλυσης προβλημάτων.

Η καμπάνια Let Toys Be Toys ξεκίνησε το 2012 στο Ηνωμένο Βασίλειο για να ασκήσει πίεση στις εταιρείες παιχνιδιών να επεκτείνουν το μάρκετινγκ και να συμπεριλάβουν και τα δύο φύλα, έτσι ώστε κανένα αγόρι ή κορίτσι να μην πιστεύει ότι παίζει με «λάθος παιχνίδι». Όμως η πρόοδος είναι αργή. Μια έκθεση του 2020 από την Fawcett Society έδειξε πώς τα «τεμπέλικα στερεότυπα» και ο διαχωρισμός των παιχνιδιών ανά φύλο τροφοδοτούσε μια κρίση ψυχικής υγείας μεταξύ των νέων και περιόριζε τις υπάρχουσες επιλογές σταδιοδρομίας.

Αυτό επεκτείνεται και στους γονείς. Το Ινστιτούτο Geena Davis διαπίστωσε ότι οι γονείς και των δύο φύλων θεωρούσαν τους άνδρες περισσότερο δημιουργικούς, ήταν έξι φορές πιθανότερο να αποδίδουν το ανδρικό, παρά το γυναικείο φύλο, στην επιστημονική και την αθλητική κοινότητα και οκτώ φορές πιθανότερο να αποδίδουν την ιδιότητα του μηχανικού στους άνδρες.

Η Goldin είπε ότι η Lego δεν έφερε πλέον ετικέτα σε κανένα από τα προϊόντα της «για κορίτσια» ή «για αγόρια». Στο Lego.com οι καταναλωτές δεν μπορούν να αναζητήσουν προϊόντα κατά φύλο. Αντίθετα, ο ιστότοπος προσφέρει θέματα που ονομάζει «πόντους πάθους».

«Δοκιμάζουμε τα πάντα και σε αγόρια και κορίτσια και συμπεριλαμβάνουμε περισσότερα γυναικεία πρότυπα», είπε η Goldin. Το πρόσφατο Lego Con παρουσίασε γυναίκες σχεδιάστριες που μιλούσαν για τη δουλειά που έκαναν, ενώ η καμπάνια της Lego Rebuild the World εστιάζει στα κορίτσια.

«Η δουλειά μας τώρα είναι να ενθαρρύνουμε τα αγόρια και τα κορίτσια, που θέλουν να παίξουν με σετ που μπορεί παραδοσιακά να θεωρούνται «όχι για αυτά», προσέθεσε η Goldin.

*Κατά την απόδοση του κειμένου στα ελληνικά, χρησιμοποιήθηκαν συμπεριληπτικές λέξεις/ λεξιλόγιο για το αρσενικό και για το θηλυκό γένος.

**11/10/21, η ημερομηνία δημοσίευσης του άρθρου

Πηγή: Lego to remove gender bias from its toys after findings of child survey | The guardian
Μετάφραση: Ιωάννα Προεστάκη
Επιμέλεια: Ηλιάνα Τσαβδαρίδου & Γιάννης Καπερναράκος

Τα προγράμματα του Genderhood δημιουργούν συνθήκες όπου όλα τα παιχνίδια είναι για όλα τα παιδιά. Δείτε περισσότερα για τον Ηρακλή Πουά-Ροζ, που εντάσσεται στο πρόγραμμα Παίζοντας για την Ισότητα.