Παίζοντας για την Ισότητα

Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ισότητας αποτελούμενο από τρία (3) βιωματικά εργαστήρια. Είναι ένα πρόγραμμα ενεργητικής μάθησης για την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ένα ταξίδι γύρω από την αναγνώριση, το σεβασμό και την ένταξη, ανεξαρτήτως φύλου.

Μέσα από το παιχνίδι και τις εικαστικές τέχνες τα παιδιά εξερευνούν τη σχέση τους με τις έμφυλες προσδοκίες και τα έμφυλα στερεότυπα. Αναζητούν ενεργά ποια θέλουν να είναι η θέση τους στην κοινωνία και ανακαλύπτουν τρόπους για την εξασφάλιση αυτής.

Σχεδιασμός: Νίκη Παντελιού

Το “Σπιτικό εν δράσει” χρησιμοποιεί εργαλεία της φεμινιστικής παιδαγωγικής προκειμένου τα παιδιά να χτίσουν ένα σενάριο όπου είναι πρωταγωνίστριες και πρωταγωνιστές. Μέσα από παιχνίδια ρόλων τα παιδιά δημιουργούν ένα σκηνικό σπιτιού, όπου παίρνουν αποφάσεις και έχουν ενεργό ρόλο στις δουλειές του σπιτιού, ανεξαρτήτως φύλου.

Το “Έξω από το Τετράγωνο” έχει ως στόχο την πρόληψη του σχολικού εκφοβισμού λόγω φύλου. Χτίζουμε μια πραγματικότητα προαυλίου που χωράνε όλα τα παιδιά, που κανένα δεν πετιέται απ’ έξω γιατί δεν είναι όπως «πρέπει» να είναι. Μέσα από τη δραματοποιημένη αφήγηση και το παιχνίδι ρόλων, δημιουργούμε τις συνθήκες ώστε το προαύλιο να είναι για όλες και  για όλους και κανένα παιδί να μην αισθάνεται στο περιθώριο. Σαν αρχιτέκτονες πραγματικοτήτων, σχεδιάζουμε με τα παιδιά ένα νέο χάρτη συμπεριληπτικής εμπειρίας.

Το εργαστήριο “Ηρακλής Πουά-Ροζ” στοχεύει στην ανάπτυξη κριτικής σκέψης σχετικά με τον έμφυλο διαχωρισμό των παιχνιδιών. Μέσα από το παιχνίδι και τις εικαστικές δημιουργίες, τα παιδιά πειραματίζονται με παιχνίδια όλων των χρωμάτων και σχημάτων. Σχεδιάζουν τα δικά τους παιχνίδια και γρήγορα καταλαβαίνουν ότι δεν υπάρχουν αγορίστικα ή κοριτσίστικα παιχνίδια. Όλα τα παιχνίδια είναι για όλα τα παιδιά, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις κλίσεις τους.