12 νίκες για την έμφυλη ισότητα

Ανασκόπηση για τις στιγμές ενδυνάμωσης των γυναικών και των κοριτσιών ανά την υφήλιο

Η δέσμευση για την προώθηση της ισότητας των φύλων έγινε ακόμα πιο απαραίτητη το 2021, λόγω των καθυστερήσεων που επέφερε η έλευση του COVID-19. Η παγκόσμια υγειονομική κρίση προσέθεσε τριάντα έξι χρόνια στο χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για να εξαλειφθεί το χάσμα μεταξύ των φύλων, δηλαδή θα πάρει περίπου 13,5 χρόνια ώστε οι γυναίκες και οι άνδρες να φτάσουν στην ισότητα. Η χαμηλή οικονομική ανάπτυξη που παρατηρείται ανά τον κόσμο ευθύνεται ως επί το πλείστον.

Όσο οι θηλυκότητες συνεχίζουν να κουβαλούν το βάρος της απλήρωτης φροντίδας και εργασίας στο σπίτι, όσο οι γυναίκες συνεχίζουν να μην κερδίζουν θέσεις ηγεσίας, η ανισότητα επιμένει. Τα ποσοστά εργασίας των γυναικών έχουν πέσει κατακόρυφα, ενώ τα ποσοστά ενδοοικογενειακής βίας και νομικών διακρίσεων ανεβαίνουν σταθερά σε χώρες όπως το Αφγανιστάν και η Νιγηρία

Αλλά αυτό δεν εμπόδισε τους παγκόσμιους πολίτες, ακτιβιστές και νομοθέτες να επιμείνουν για να προασπίσουν και να βελτιώσουν τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών. Οι κυβερνήσεις απαγόρευσαν επιβλαβείς πρακτικές, όπως οι γάμοι μεταξύ ανηλίκων, οι ηγέτες εξάλειψαν τον φόρο ταμπόν που προάγει διακρίσεις και γυναίκες ηγέτιδες κέρδισαν ιστορικές εκλογές.

Η λίστα που ακολουθεί περιλαμβάνει 12 στιγμές νίκης για τις θηλυκότητες τη χρονιά που μας πέρασε, οι οποίες λειτουργούν ως υπενθύμιση της ανάγκης να συνεχίσουμε τον αγώνα για την ισότητα σε παγκόσμιο επίπεδο. 

  1. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο έγιναν οι πιο ίσοι αγώνες στην ιστορία

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) πραγματοποίησε αρκετές ενέργειες για την προώθηση της ισότητας των φύλων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ιουλίου. Οι αλλαγές συμπεριελάμβαναν προϋποθέσεις, ώστε οι ομάδες να έχουν ίση εκπροσώπηση και για τα δύο φύλα, με αποτέλεσμα 4% περισσότερη γυναικεία συμμετοχή από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016, θεσπίστηκαν καινούργιες κατηγορίες αθλημάτων για γυναίκες και διπλασιάστηκε ο αριθμός σε μεικτές κατηγορίες. Η ΔΟΕ προσπάθησε επίσης να βελτιώσει την εκπροσώπηση εντός του οργανισμού. Πολλοί καλωσόρισαν τις προσπάθειες, αν και επισημάνθηκε ότι οι γυναίκες έχουν ακόμη πολλά εμπόδια να υπερπηδήσουν, από κενά στη χρηματοδότηση μέχρι λιγότερη ειδησεογραφική κάλυψη. 

«Όσο οι θηλυκότητες συνεχίζουν να κουβαλούν το βάρος της απλήρωτης φροντίδας και εργασίας στο σπίτι, όσο οι γυναίκες συνεχίζουν να μην κερδίζουν θέσεις ηγεσίας, η ανισότητα επιμένει.»

  1. Δύο πολιτείες των ΗΠΑ απαγόρευσαν τους γάμους μεταξύ ανηλίκων

Ο κυβερνήτης του Ρόουντ Άιλαντ Daniel McKee υπέγραψε νομοσχέδιο τον Ιούνιο, απαγορεύοντας τον γάμο σε παιδιά κάτω των 18 ετών. Μέχρι τότε, ακόμη και παιδιά 16 ετών μπορούσαν να αποκτήσουν άδειες γάμου με την άδεια του γονέα ή του κηδεμόνα τους. Παιδιά κάτω των 16 ετών μπορούσαν επίσης να παντρευτούν, εάν πραγματοποιούσαν ακρόαση οικογενειακού δικαστηρίου. Παρά το δικαίωμα τους στον γάμο, τα παιδιά που παντρεύονταν δεν μπορούσαν νόμιμα να κάνουν αίτηση διαζυγίου. 

Έναν μήνα αργότερα, ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Andrew Cuomo υπέγραψε νομοσχέδιο ανεβάζοντας τη νόμιμη ηλικία συναίνεσης σε γάμο στα 18 έτη, χωρίς εξαιρέσεις. Η ηλικία για συναίνεση είχε ήδη γίνει τα 17 έτη, τέσσερα χρόνια νωρίτερα, με γονεϊκή ή δικαστική συναίνεση, όταν ακτιβιστές προειδοποίησαν ότι η γονεϊκή ή δικαστική άδεια έδινε πάτημα για τη συνέχιση των παιδικών γαμων, ειδικά σε περιπτώσεις όπου θρησκευτικές και πολιτισμικές παραδόσεις περνούν στην επόμενη γενιά. 

  1. Η Νέα Ζηλανδία περνά νομοσχέδιο που εγγυάται άδειες μετ’ αποδοχών για αποβολές και θνησιγένειες 

Από τον Μάρτιο, ζευγάρια που υποφέρουν από αποβολές ή θνησιγένεια μπορούν νομικά να πάρουν τρεις μέρες άδεια μετ’ αποδοχών. Η Βουλή της Νέας Ζηλανδίας ψήφισε για το ζήτημα, έπειτα από πολυετή ανάπτυξη του νόμου. Η χώρα έγινε η δεύτερη χώρα στον κόσμο, μετά την Ινδία, που πέρασε τέτοιο νόμο. Προηγούμενες ρυθμίσεις υποχρέωναν τους εργοδότες της Νέας Ζηλανδίας να παρέχουν άδεια μετ’ αποδοχών μόνο για την περίπτωση της θνησιγένειας, όταν ένα ζευγάρι χάνει ένα έμβρυο είκοσι εβδομάδων και πάνω. Τα ζευγάρια που βίωσαν απώλεια εγκυμοσύνης ή θνησιγένεια χρειαζόταν να ζητήσουν άδεια ασθενείας. Ο νέος νόμος επιτρέπει σε οποιονδήποτε βιώνει απώλεια εγκυμοσύνης, σε οποιοδήποτε στάδιο, να μπορεί να πάρεια άδεια, χωρίς να χρειάζεται κάποια απόδειξη

  1. Δύο χώρες εξάλειψαν τον φόρο για τα ταμπόν 

Τον Ιανουάριο, το Ηνωμένο Βασίλειο εξάλειψε τον φόρο 5% για τα ταμπόν και τα προϊόντα περιόδου. Άγγλοι ακτιβιστές απαίτησαν να καταργηθεί αυτός ο επί δεκαετίες ο μεροληπτικός φόρος για και το 2016 η συνήγορος Laura Coryton συνέταξε αίτηση για να υποστηρίξει την προσπάθεια, η οποία έλαβε πάνω από 300.000 υπογραφές, που βοήθησαν τη διαδικασία να προχωρήσει. 

Τον Μάρτιο, η κυβέρνηση της Ναμίμπια εξάλειψε τον φόρο 15% στα προϊόντα περιόδου. Το εγχείρημα θα τεθεί σε εφαρμογή την οικονομική χρονιά 2022-2023. «Δεν υπάρχουν αρκετές κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που να δημιουργούν ασφάλεια στις νεαρές γυναίκες» ανακοίνωσε η Emma Theofelus, υφυπουργός Τεχνολογίας, Επικοινωνίας και Πληροφοριών της Ναμίμπια. 

  1. Πανεπιστήμια στη Γαλλία άρχισαν να απαιτούν δωρεάν προϊόντα περιόδου

Τα δωρεάν προϊόντα περιόδου έγιναν υποχρεωτικά στα γαλλικά πανεπιστήμια τον Φεβρουάριο, ρύθμιση η οποία αναμένεται να εφαρμοστεί πλήρως μέχρι τον Σεπτέμβρη. Η εντολή υποχρέωσε όλα τα πανεπιστήμια να εγκαταστήσουν συσκευές διανομής για δωρεάν ταμπόν και σερβιέτες  στα κέντρα υγείας και τις εστίες του πανεπιστημίου. 

  1. Η Εσθονία εξέλεξε την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό

Η Kaja Kallas έγινε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Εσθονίας τον Ιανουάριο. Η Kallas, μια 43χρονη δικηγόρος και αρχηγός του μεταρρυθμιστικού κόμματος της Εσθονίας, ανέλαβε καθήκοντα, έπειτα από τη διετή διακυβέρνηση συνασπισμού του ακροδεξιού κόμματος EKRE. Η νίκη της πρωθυπουργού έκανε την Εσθονία μία από τις λίγες χώρες όπου γυναίκες κατέχουν τόσο το αξίωμα του Πρωθυπουργού όσο και αυτό του επικεφαλής του κράτους (η πρόεδρος Kersti Kaljulaid ανέλαβε καθήκοντα το 2016). 

  1. Η Air India γράφει ιστορία με εξ’ ολοκλήρου γυναικείο πλήρωμα πιλότων

Μία ομάδα τεσσάρων γυναικών ολοκλήρωσε τη μεγαλύτερη εμπορική πτήση που έγινε ποτέ, από τη νότια Ινδία ως τις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ Μπενγκαλουρού και Σαν Φρανσίσκο, τον Ιανουάριο. Η πτήση της Air India 176, ένα Boeing 777, αποτέλεσε την πρώτη φορά  που ένα γυναικείο πλήρωμα πιλότων πέταξε πάνω από τον Βόρειο Πόλο.

  1. Η Δομινικανή Δημοκρατία απαγόρευσε τους γάμους ανηλίκων

Ο Δομινικανός Πρόεδρος Luis Abinader υπέγραψε νομοσχέδιο που απαγορεύει τους γάμους ανηλίκων σε παιδιά κάτω των 18 ετών, τον Ιανουάριο. Ακτιβιστές των γυναικείων δικαιωμάτων προειδοποίησαν ότι η κουλτούρα της χώρας θα χρειαστεί να αλλάξει για την ψήφιση της νέας νομοθεσίας, ώστε οι γυναίκες να θεωρούνται κάτι παραπάνω από «νοικοκυρές». Έκθεση, που συντάχθηκε από τη UNICEF και την Παγκόσμια Τράπεζα το 2017, έδειξε ότι η απαγόρευση των γάμων ανηλίκων στη Δομινικανή Δημοκρατία θα μειώσει τον δείκτη της φτώχειας στη χώρα κατά 10%.

  1. Η γερμανική κυβέρνηση πέρασε νομοσχέδιο που υποχρεώνει τις εταιρείες να προσλαμβάνουν περισσότερες γυναίκες

Το Υπουργικό Συμβούλιο της γερμανίας ενέκρινε το νομοσχέδιο τον Ιανουάριο, υποχρεώνοντας τις δημόσια καταχωρημένες εταιρείες να έχουν τουλάχιστον μία γυναίκα στο διοικητικό συμβούλιο. Το νομοσχέδιο περιελάμβανε επίσης αυστηρότερες κατευθυντήριες γραμμές ως προς την ισότητα των φύλων για τις κυβερνητικές εταιρείες, υποχρεώνοντας τα διοικητικά συμβούλια με πάνω από δύο μέλη να έχουν τουλάχιστον μία γυναίκα. Η νομοθεσία ξεκίνησε το 2015, ως επέκταση ενός μέτρου που υποχρέωνε τις δημόσια καταχωρημένες εταιρείες με περισσότερα από τρία μέλη στο διοικητικό συμβούλιο να διανείμουν το 30% των εποπτικών συμβουλίων σε γυναίκες. Ο νέος νόμος επηρέασε περίπου εβδομήντα εταιρείες, τριάντα από τις οποίες δεν είχαν καμία γυναίκα στο διοικητικό συμβούλιο, σύμφωνα με κοινή δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τα υπουργεία Οικογένειας και Δικαιοσύνης της Γερμανίας. 

  1. Η Σαμόα εξέλεξε την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό 

Η Fiame Naomi Mataafa έγινε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της Σαμόα τον Μάιο. Έπειτα από την απόπειρα του επικεφαλής του κράτους 

Tuimalealiifano Vaaletoa Sualauvi II να ανατρέψει τα αποτελέσματα των εκλογών, το ανώτατο δικαστήριο της Σαμόα απέρριψε την ένστασή του και αρνήθηκε την μετεκλογική απόφαση να προσθέσει μία  κοινοβουλευτική έδρα το κόμμα της Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το κόμμα της  

Fiame Fa’atuatua i le Atua Samoa ua Tasi «Πίστη στον Έναν, Αληθινό Θεό») εξασφάλισε νίκη 25-26. Έγινε η δεύτερη γυναίκα σε όλο τον Ειρηνικό που ηγείται κυβέρνησης, ακολουθώντας την εκλογή  της Hilda Heine ως προέδρου των νησιών Μάρσαλ το 2016. 

  1. Η Γαλλία ψήφισε μέτρο για την παροχή δωρεάν αντισύλληψης σε γυναίκες κάτω των 25

Η Γαλλία έγινε η τελευταία χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που προσφέρει δωρεάν αντισύλληψη τον Σεπτέμβρη. Γυναίκες κάτω των 25 θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δωρεάν αντισύλληψη από την 1η Ιανουαρίου 2022. Η κυβέρνηση παραχώρησε σχεδόν εικοσιένα εκατομμύρια ευρώ για να καλύψει διάφορες μεθόδους αντισύλληψης, συμπεριλαμβανομένου του σπιράλ, των αντισυλληπτικών χαπιών, των επιθεμάτων αντισύλληψης, όπως επίσης και ιατρικά ραντεβού, εξετάσεις ή άλλες επεμβάσεις που αφορούν τον έλεγχο της σύλληψης. 

Η κυβέρνηση απάντησε με αυτό το μέτρο, αφότου παρατήρησε μείωση στη χρήση των αντισυλληπτικών σε μία συγκεκριμένη ομάδα νεαρών γυναικών. Πολλές νεαρές γυναίκες που δεν καλύπτονται πλέον από την οικογενειακή τους ασφάλεια έπαψαν να χρησιμοποιούν αντισύλληψη εξαιτίας των εξόδων. Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι στα 25 τους χρόνια οι γυναίκες τείνουν να έχουν μεγαλύτερη αυτονομία εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης, της κοινωνικής ζωής και του εισοδήματος. 

  1. Οι πλουσιότερες χώρες του κόσμου συμφώνησαν να στείλουν τέσσερα εκατομμύρια κορίτσια στο σχολείο σε διάστημα πέντε ετών

Μέλη της G7 -οι πιο αναπτυγμένες οικονομίες του κόσμου- υπέγραψαν συμφωνία στην Σύνοδο Κορυφής των Υπουργών Εξωτερικών και Ανάπτυξης, τον Μάιο στο Λονδίνο, για να βοηθήσουν σαράντα εκατομμύρια κορίτσια να πάνε σχολείο, σε διάστημα πέντε ετών. Μέσω της ώθησης για συλλογική συμφωνία σε μία δέσμευση για ένα πακέτο διετούς στήριξης δεκαπέντε δισεκατομμυρίων, οι χώρες της G7 θα έχουν στόχο να διασφαλίσουν ότι είκοσι εκατομμύρια περισσότερα κορίτσια θα μπορούν να διαβάζουν μέχρι την ηλικία των 10. Οι καινούργιοι στόχοι θα βοηθήσουν νεαρές γυναίκες να ολοκληρώσουν δωδεκαετή εκπαίδευση. Οι κυβερνήσεις της G7 δεσμεύονται εκ νέου για την προώθηση της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, αυξάνοντας παράλληλα τα μέτρα για την πρόληψη και εξάλειψη της έμφυλης βίας.

 

Μεταφράστηκε από: Τσαβδαρίδου Ηλιάνα
Επιμέλεια: Προεστάκη Ιωάννα & Γιάννης Καπερναράκος
Πηγή: https://www.globalcitizen.org/en/content/victories-for-womens-rights-2021/

Το 2021, η ακραία φτώχεια αυξήθηκε και η πρόοδος προς την εξάλειψή της έχει αντιστραφεί. Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι 435 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια παγκοσμίως ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.


Και όμως μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό.


Πάνω από 150 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια θα μπορέσουν να βγουν από τη φτώχεια μέχρι το 2030, εάν οι κυβερνήσεις εφαρμόσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με πολλαπλούς στόχους: την ευκολότερη πρόσβαση στην εκπαίδευση, τη βελτίωση των προοπτικών δημιουργίας και διαχείρισης για όσες γυναίκες θέλουν να αποκτήσουν οικογένεια*, την επίτευξη ίσων μισθών μεταξύ των φύλων και την επέκταση των κοινωνικών βοηθημάτων σε οικονομικά ευάλωτες ομάδες**.