SheDragons: a game design workshop about gender

H ΑΜΚΕ Genderhood στα πλαίσια του Meet and Code διοργανώνει τη διαδικτυακή εκδήλωση SheDragons: a game design workshop about gender. Η εκδήλωση θα γίνει μέσω Zoom την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου, 17:00-20:00 και προαπαιτείται προεγγραφή. Απευθύνεται σε νέες και νέους 18-24 ετών ανεξαρτήτως φύλου.

Πρόκειται για ένα on- line εργαστήρι που προσκαλεί νέα άτομα στο σχεδιασμό ψηφιακών παιχνιδιών σοβαρού σκοπού, ενώ ανοίγει το δρόμο για την καταπολέμηση των έμφυλων στερεοτύπων μέσω αλληλεπιδραστικών ιστοριών συμπερίληψης. Μέσω μεθόδων βιωματικής εκπαίδευσης εξηγεί τις βασικές αρχές της ισότητας των φύλων στην καθημερινή πρακτική, συνοψίζει βασικές γνώσεις για κώδικα και το σχεδιασμό παιχνιδιών σοβαρού σκοπού και συνδυάζει διαφορετικά εργαλεία για την προώθηση της ισότητας των φύλων.

Το πρακτικό μέρος του εργαστηρίου περιλαμβάνει μία hands-on εκπαίδευση των συμμετεχόντων/ουσών. Με τη χρήση προσβάσιμων εργαλείων (bitsy game maker, twine, ARIS) η ομάδα θα εξοικειωθεί με έναν DIY σχεδιασμό παιχνιδιών και με την ψηφιακή αφήγηση για τη δημιουργία ιστοριών ενδυνάμωσης.

Η εκδήλωση προσκαλεί νεαρά άτομα (18-24 ετών) οποιουδήποτε φύλου να πειραματιστούν με εργαλεία φιλικά προς το/τη χρήστη/ρια. Η συμμετοχή απευθύνεται σε άτομα με ή χωρίς εμπειρία στο σχεδιασμό παιχνιδιών, με την προϋπόθεση να τηρηθεί η ισότιμη ποσόστωση φύλου.

Κύριος στόχος είναι η δημιουργία παιχνιδιών που αφορούν ιστορίες φύλου και εισάγουν την έννοια της ευθύνης για κοινωνική αλλαγή στον ψηφιακό χώρο. Παράλληλα, θέτονται βάσεις για τη δημιουργία ενός εκκολαπτηρίου δημιουργών για μελλοντικές συνεργασίες προς μία κατεύθυνσης ισότητας.

Πίσω από το Meet and Code βρίσκονται οι SAP, Haus des Stiftens gGmbH και οι συνεργάτες/ιδες του δικτύου των χωρών της TechSoup Ευρώπης (για εμάς στην Ελλάδα Impact Hub Athens).

Λίγα λόγια για την εκπαιδεύτρια

H Mαρία Σαριδάκη περνά το χρόνο της παρατηρώντας, σχεδιάζοντας και κάνοντας επιμέλεια σε δράσεις αλληλεπίδρασης με βασικό εργαλείο το παιχνίδι.

Είναι πολιτιστική διαχειρίστρια και ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το διδακτορικό της είναι εστιασμένο σε αλληλεπιδράσεις μέσω του παιχνιδιού και σε εφαρμοσμένα παιχνίδια για μαθητές/ριες με και χωρίς διανοητική αναπηρία. Έχει επίσης ένα postdoc στην ψηφιακή αφήγηση. Από το 2007 εργάζεται σε διάφορες παιχνιδιάρικες ζώνες με διάφορους υπέροχους ανθρώπους σε διάφορες πόλεις σε όλο τον κόσμο, φτιάχνοντας φεστιβάλ, έργα, παιχνίδια, εργαστήρια, σχολεία και κοινότητες.

Μάθετε περισσότερα για τη Μαρία: www.morethangames.tumblr.com

Λίγα λόγια για το Genderhood

Το Genderhood είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που εκπαιδεύει και προάγει την ισότητα των φύλων. Υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα μέσω της ενεργού μάθησης και των πρακτικών τέχνης. Ο οργανισμός οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα, κοινωνικοπολιτισμικές δραστηριότητες και δημιουργικά εργαστήρια που απευθύνονται σε όλα τα παιδιά και τους ενήλικες όλων των ηλικιών. Η αποστολή του Genderhood είναι να συμβάλει σε μια κοινωνία όπου όλα τα άτομα θα μπορούν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους ανεξαρτήτως φύλου.

Μάθετε περισσότερα για το Genderhood: www.genderhood.org