Περί Αγάπης & Ρομάτζου στην παιδική ηλικία

Όταν το παιδί σας παθαίνει το πρώτο του καρδιοχτύπι, δείτε το σαν ευκαιρία να του μάθετε κάποια tips περί αγάπης, προσαρμοσμένα στην ηλικία του και πάντα σε ένα πλαίσιο ισότητας ανεξαρτήτως φύλου.

Όταν άκουσα την εξάχρονη Samantha να γελά συνωμοτικά για ένα φιλαράκι της που είναι ερωτευμένο, έπεσα από τα σύννεφα. Βέβαια, οι ειδικοί λένε ότι τέτοιου είδους κουβέντες είναι νορμάλ.

«Το παιδί σας αρχίζει να καταλαβαίνει ότι το φύλο είναι μόνιμο, δηλαδή εφόσον τώρα είναι κορίτσι, μεγαλώνοντας θα γίνει γυναίκα», λέει ο Aron Janssen, κλινικός διευθυντής της υπηρεσίας φύλου και σεξουαλικότητας του Παιδικού Κέντρου Μελέτης στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Έτσι, έχουμε το αποτέλεσμα, τα παιδιά να παίζουν τους ρόλους του “boyfriend” και του “girlfriend”, ακριβώς όπως μπορεί να παίζουν «δάσκαλο/α» ή «σεφ».

«Το θέμα είναι πώς χειρίζεστε αυτές τις πρώτες καταστάσεις», συμπληρώνει ο Dr. Janssen. Ας δούμε κάποια υποθετικά σενάρια που μπορεί να συμβούν και πιθανές αποκρίσεις των γονιών σε αυτά.

Σενάριο #1
Το παιδί σας λέει ότι έχει αγόρι.

Η καλύτερη προσέγγιση: Ρωτήστε τι σημαίνει αυτό.

«Ακόμη κι αν γίνεται πολύ συζήτηση για το θέμα των αγοριών (boyfriends) σε αυτή την ηλικία, είναι όλες πολύ αθώες», λέει ο κλινικός ψυχολόγος Paul Donahue. To να έχει ένα παιδί «αγόρι» μπορεί να σημαίνει από το να κάθονται δίπλα-δίπλα την ώρα του μεσημεριανού μέχρι να γίνονται φιλαράκια στις εκδρομές. Δε χρειάζεται να εξισώνουμε τις παιδικές σχέσεις με αυτές των ενηλίκων, ακόμα κι όταν το κάνετε μεταξύ σοβαρού κι αστείου.

Μπορείτε να πείτε κάτι τέτοιο:

#1 «Είναι τέλειο που έχεις ένα φίλο, που είναι αγόρι.»

#2 «Είναι υπέροχο να έχεις κάποιον για τον οποίο νιώθεις ξεχωριστά.»

Σενάριο #2
Πιάνετε το γιό σας να προσπαθεί να φιλήσει ένα κορίτσι.

Η καλύτερη προσέγγιση: Μιλήστε για αυτό κατ’ ιδίαν.

Δε θέλετε να τον πάρετε μακριά και να τον ρεζιλέψετε. Όταν είστε μόνοι δοκιμάστε κάτι τέτοιο:

#1 «Ξέρω ότι σου αρέσει πολύ η Sophie, αλλά υπάρχουν καλύτεροι τρόποι να της δείξεις πώς νιώθεις.»

#2 Μπορείτε να προτείνετε ακόμη και πιο ‘ενήλικες’ προσεγγίσεις, του τύπου να φτιάξουν το δικό τους σφίξιμο των χεριών ή να της φτιάξει μια ζωγραφιά.

Σενάριο #3
Η κόρη σας κάνει πάρτυ, και πάει μόνη με ένα αγόρι στο δωμάτιό της.

Η καλύτερη προσέγγιση: Μη βγάλετε βιαστικά συμπεράσματα.

Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία είναι πολύ περίεργα για τα σώματά τους. Παρόλα αυτά από νωρίς μαθαίνουν να σέβονται την ιδιωτικότητα του/της άλλου/ης. Έτσι το να «παίξουν το γιατρό» δύσκολα θα συμβεί σε παιδιά που έχουν περάσει τη νηπιακή ηλικία.

Μπορείτε να πείτε κάτι τέτοιο:

#1 «Αφήστε ανοιχτή την πόρτα στο δωμάτιο»

Βέβαια, αν επικρατεί υπερβολική ησυχία ή κάποιο απ’ τα παιδιά κλείσει την πόρτα, μπορεί να σημαίνει ότι κάνουν κάτι που δεν πρέπει- όπως να πηδάνε στα κρεβάτια ή να παίζουν καραμελοπόλεμο.

Σενάριο #4
Ο γιος σας περιγράφει ένα κορίτσι ως «σέξυ»

Η καλύτερη προσέγγιση: Αποδημήστε το από νωρίς.

Τα παιδιά θα κλέψουν τέτοιες φράσεις από βιντεάκια στο YouTube, διαφημίσεις στην τηλεόραση ή τα μεγαλύτερα αδέρφια τους. Δεν είναι απαραίτητο ότι θα ξέρουν και τι σημαίνει κάτι τέτοιο, λέει η Sharon Lamb, καθηγήτρια συμβουλευτικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης.

Απαντήσεις τέτοιους είδους είναι πάντα βοηθητικές:

#1 «Τι άλλα κομπλιμέντα θέλεις να κάνεις στη φίλη σου; Γιατί δε λες κάτι για το πώς ζωγραφίζει ή πώς τραγουδάει;»

#2 «Αυτές τις λέξεις τις χρησιμοποιούν οι μεγάλοι, και ούτε καν όλοι.»

Πείτε μας τη γνώμη σας για το πώς βρήκατε τα tips και αν θα συμπληρώνατε κάποιο…

Πηγή: parents.com
Γράφει η Gina Bevinetto Feld