Αποκριάτικο workshop για την Iσότητα των Φύλων

Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Genderhood απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε σχολεία  για την εκπόνηση του βιωματικού εργαστηρίου «Ζητούνται Φορεσιές για Αναποδιές» εντός του σχολείου. Το εργαστήρι έχει ως θέμα την επιλογή των στολών βάσει στερεοτύπων για τις αγορίστικες και κοριτσίστικες στολές.

Βασισμένο στο παραμύθι της Λίνας Μουσιώνη «Ζητείται άλογο για αμαζόνα» (Μεταίχμιο, 2017), το εργαστήρι προσκαλεί τα παιδιά να μπουν στο ρόλο της ηρωίδας και του ήρωα. Με βιωματικές διαδραστικές δράσεις τα παιδιά που θα πάρουν μέρος στα εργαστήριά μας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα, θα μπουν σε κλίμα αποκριάτικου πάρτι και ντυμένα με τις φορεσιές τους θα σχεδιάσουν μια καινούργια αμφίεση που θα είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους. Σκοπός του εργαστηρίου είναι μέσα από τεχνικές δραματοποιημένης αφήγησης και δημιουργικού παιχνιδιού, τα παιδιά να πάνε ένα βήμα πιο μπροστά τη φαντασία τους και να χωρέσουν σε κοστούμια που θα χωράνε τα θέλω τους.

 Καιρός να διαβάσουμε παραμύθια από την ανάποδη. Τα παιδιά της γενιάς 2.0 έχουν ανάγκη να δημιουργήσουν εμπειρίες-καθρέφτες που θα τα προετοιμάσουν για την ενήλικη ζωή και όσες δυσκολίες και ευκολίες αυτή θα φέρει.  Δε θα αρκούσε να διάβαζαν μόνο πόσο υπομονετικές και όμορφες πρέπει να είναι οι πριγκίπισσες, ούτε πόσο θαρραλέοι και τρανοί πρέπει να είναι οι ιππότες των παραμυθιών. Θέλουμε παιδιά που να έρχονται κοντά με πρότυπα που όλα τα μπορούν: από ένα κορίτσι που γίνεται Αμαζόνα της Φωτιάς μέχρι ένα αγόρι που γίνεται Ουράνιο Άλογο.

Υπάρχουν παραμύθια που δε χωράνε σε καλούπια. Και υπάρχουν φορεσιές αποκριάτικες που προσκαλούν σε αναποδιές. Κάθε φορά που πλησιάζουν οι Απόκριες τα παιδιά σαν να αγχώνονται. Πήγαινε στα μαγαζιά, σκαρφίσου φορεσιά, κάνε τη να μοιάζει παιχνιδιάρα και ευφάνταστη, φόρεσε μάσκα, βγάλε τη μάσκα. Και πρόσεξε μην είναι και πολύ ντεμοντέ το όλο outfit. Τι θα γινόταν αν έπεφταν οι μάσκες και τα παιδιά έφτιαχναν τη δική τους… ανάποδη φορεσιά;

Η ομάδα του Genderhood προτείνει ότι καλό θα ήταν να παροτρύνονται τα παιδιά να δημιουργήσουν τη δική τους ξεχωριστή στολή. Για το λόγο αυτό δημιουργήθηκε και το βιωματικό εργαστήρι «Ζητούνται φορεσιές για αναποδΗ δράση στοχεύει να εμπνεύσει τα παιδιά, ώστε να διαβάζουν πιο ενεργητικά και απολαμβάνοντας την παρέα με διαφορετικούς  ήρωες και ηρωίδες να μεγαλώνουν χωρίς διακρίσεις λόγω του φύλου τους, με ελευθερία έκφρασης, κριτική σκέψη και αυτοπεποίθηση.

Περισσότερες λεπτομέρειες

  • Μορφή: Βιωματικό εργαστήρι βασισμένο στο βιβλίο «Ζητείται Άλογο για Αμαζόνα», της Λίνας Μουσιώνη (Μεταίχμιο, 2017)
  • Ποιες: 2 εμψυχώτριες της ομάδας Genderhood
  • Πού: σχολική αίθουσα
  • Πότε: περίοδος Αποκριών
  • Διάρκεια: δύο σχολικές ώρες
  • Για ποιους/ποιες: σε παιδιά από 6 έως 9 ετών
  • Μεθοδολογία:
    1. (α) αφήγηση παραμυθιών,
    2. (β) δημιουργική γραφή,
    3. (γ) παιχνίδια ρόλων και
    4. (δ) εικαστικές τέχνες

 

  • Γιατί: στοχεύει να εμπνεύσει τα παιδιά, ώστε να διαβάζουν πιο ενεργητικά και απολαμβάνοντας την παρέα με διαφορετικούς ήρωες και ηρωίδες να μεγαλώνουν χωρίς διακρίσεις λόγω του φύλου τους, με ελευθερία έκφρασης, κριτική σκέψη και αυτοπεποίθηση.
  • Αριθμός συμμετεχόντων/συμμετεχουσών: 20

Περισσότερες πληροφορίες

“Genderhood”, βιωματικά εργαστήρια για την ισότητα των φύλων

*Το Genderhood είναι μία οργάνωση για την «έκφραση των φύλων μας». Οι δράσεις του απευθύνονται σε παιδιά από 4 έως 9 ετών και σχετίζονται με θέματα όπως τα έμφυλα στερεότυπα, η ισότητα των φύλων, οι ρόλοι εξουσίας και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Παράλληλα, οργανώνει σεμινάρια για εκπαιδευτικούς.

  • Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Σοφία Κωνσταντοπούλου
  • τηλέφωνο: 6978315745
  • email: info@genderhood.org
  • website: www.genderhood.org
  • fb: Genderhoodιές».