Συναι/no για Εκπαιδευτικούς: Ένας Οδηγός για την Καλλιέργεια της Συναίνεσης στο Σχολικό Περιβάλλον

Γιατί είναι σημαντική η συναίνεση;

Η συναίνεση είναι μια βασική δεξιότητα ζωής που καλλιεργεί στα παιδιά τον σεβασμό, την ενσυναίσθηση, την ειλικρινή επικοινωνία και την έκφραση σωματικών και συναισθηματικών ορίων. Η εκπαίδευση στη συναίνεση από μικρή ηλικία μπορεί να μειώσει την κακοποίηση και τον σχολικό εκφοβισμό, χτίζοντας πιο υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις.

Ο Οδηγός

Σχεδιάστηκε για να υποστηρίξει τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην ενσωμάτωση της συναίνεσης στη σχολική καθημερινότητα. Δημιουργήθηκε από τη Λαμπρινή Γεωργίου, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και  της διεπιστημονικής ομάδας του Genderhood. Αποτελεί συνέχεια του έργου Συναι/no και του Συναι/no: Οδηγός για Γονείς, Η συναίνεση ως μέσο πρόληψης της κακοποίησης στα παιδιά, που επικεντρώνονται στην πρόληψη της κακοποίησης, της έμφυλης βίας και του σχολικού εκφοβισμού.

Βρες τον οδηγό Συναι/no για Εκπαιδευτικούς δωρεάν και χρησιμοποίησέ τον στην τάξη.

Τι περιλαμβάνει;

  • Κατανόηση και Καλλιέργεια της Συναίνεσης: Θεωρητικά θεμέλια και η σημασία εφαρμογής της συναίνεσης στο σχολείο.
  • Συναίνεση στην Πράξη: Βήμα-βήμα δραστηριότητες που μπορούν να ενσωματωθούν στην καθημερινή σχολική πραγματικότητα.

Πώς μπορεί να εφαρμοστεί ο οδηγός στην τάξη;

Πώς μπορεί να εφαρμοστεί ο οδηγός στην τάξη;

Ο οδηγός περιλαμβάνει σύντομες (5’-10’) και εκτενείς (45’-90’) δραστηριότητες, οι οποίες μπορούν να προσαρμοστούν σε διάφορες ηλικίες και ανάγκες. Από μικρές συζητήσεις μέχρι πιο σύνθετες ομαδικές διαδικασίες που μπορούν να εφαρμοστούν αυτούσιες ή να λειτουργήσουν ως έμπνευση και έναυσμα για την έναρξη του διαλόγου γύρω από τη συναίνεση στην τάξη.

«Η συμμετοχή της οργάνωσης Genderhood και η υλοποίηση του έργου της Συναι/no για εκπαιδευτικούς: ένας οδηγός για την καλλιέργεια δεξιοτήτων συναίνεσης στο μαθησιακό περιβάλλον, υποστηρίζονται από το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Fondation Chanel, στο πλαίσιο του Προγράμματος Ενδυνάμωσης Φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ισότητας των φύλων».