Η συναίνεση είναι μια βασική δεξιότητα ζωής που καλλιεργεί στα παιδιά τον σεβασμό, την ενσυναίσθηση, την ειλικρινή επικοινωνία και την έκφραση σωματικών και συναισθηματικών ορίων. Η εκπαίδευση στη συναίνεση από μικρή ηλικία μπορεί να μειώσει την κακοποίηση και τον σχολικό εκφοβισμό, χτίζοντας πιο υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις.
Ο Οδηγός
Σχεδιάστηκε για να υποστηρίξει τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην ενσωμάτωση της συναίνεσης στη σχολική καθημερινότητα. Δημιουργήθηκε από τη Λαμπρινή Γεωργίου, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της διεπιστημονικής ομάδας του Genderhood. Αποτελεί συνέχεια του έργου Συναι/no και του Συναι/no: Οδηγός για Γονείς, Η συναίνεση ως μέσο πρόληψης της κακοποίησης στα παιδιά, που επικεντρώνονται στην πρόληψη της κακοποίησης, της έμφυλης βίας και του σχολικού εκφοβισμού.
Βρες τον οδηγό Συναι/no για Εκπαιδευτικούς δωρεάν και χρησιμοποίησέ τον στην τάξη.
Κατανόηση και Καλλιέργεια της Συναίνεσης: Θεωρητικά θεμέλια και η σημασία εφαρμογής της συναίνεσης στο σχολείο.
Συναίνεση στην Πράξη: Βήμα-βήμα δραστηριότητεςπου μπορούν να ενσωματωθούν στην καθημερινή σχολική πραγματικότητα.
Πώς μπορεί να εφαρμοστεί ο οδηγός στην τάξη;
Πώς μπορεί να εφαρμοστεί ο οδηγός στην τάξη;
Ο οδηγός περιλαμβάνει σύντομες (5’-10’) και εκτενείς (45’-90’) δραστηριότητες, οι οποίες μπορούν να προσαρμοστούν σε διάφορες ηλικίες και ανάγκες. Από μικρές συζητήσεις μέχρι πιο σύνθετες ομαδικές διαδικασίες που μπορούν να εφαρμοστούν αυτούσιες ή να λειτουργήσουν ως έμπνευση και έναυσμα για την έναρξη του διαλόγου γύρω από τη συναίνεση στην τάξη.
Η συγγραφή και η έκδοση του οδηγού σε ψηφιακή μορφή σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου “Συναι/no για εκπαιδευτικούς: ένας οδηγός για την καλλιέργεια δεξιοτήτων συναίνεσης στο μαθησιακό περιβάλλον”, που υποστηρίζεται από το Πρόγραμμα Ενδυνάμωσης των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Iσότητας των Φύλων και της Ενδυνάμωσης των Γυναικών, το οποίο σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το Social Dynamo, το NGO Hub του Ιδρύματος Μποδοσάκη.