Ομαδική φωτογραφία από τα workshops Φύλο & Κοινότητα.

Φύλο & Κοινότητα: 5 ξεχωριστές συναντήσεις αφιερωμένες στην ισότητα

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία τα 5 δωρεάν Community-based workshops για νέες και νέους σχετικά με την ισότητα των φύλων στις ομαδικές διεργασίες. Ήταν για εμάς 5 Τρίτες που μας έδεσαν με την ομάδα, καθώς μέσα τον παλμό της, νιώσαμε ότι έχει γεννηθεί μια νέα σπίθα αλλαγής για έναν κόσμο ισότητας, μέσω της συλλογικής δράσης.

Τι έγινε στα workshops Φύλο & Κοινότητα;

Για 5 συνεχόμενες εβδομάδες, από τις 21 Φεβρουαρίου μέχρι τις 21 Μαρτίου, εξερευνήσαμε μαζί με νέους και νέες 18-30 ετών θεματικές όπως:

  • η χρήση συμπεριληπτικής γλώσσας σε μια ομάδα
  • το φύλο και τα προνόμια γύρω από αυτό
  • τα έμφυλα στερεότυπα και το mansplaining
  • το φύλο και ο καταμερισμός των (μικρο)εργασιώ
  • η κοινότητα και η φροντίδα
Φωτογραφία με 2 συμμετέχουσες από τα workshops Φύλο & Κοινότητα.
Φωτογραφία από τα workshops Φύλο & Κοινότητα.

Όπως είπε μία συμμετέχουσα: “Μέσα από τα εργαστήρια καταλάβα ότι αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από όσα νομίζουμε και πως όλες και όλοι μαζί μπορούμε σταδιακά να επιφέρουμε την αλλαγή για κάθε κοινότητα. Από τις αγαπημένες μου στιγμές ήταν όταν γίναμε για λίγο art directors για την ισότητα, δημιουργώντας τη δικιά μας καμπάνια για τα social media και όταν “πεθάναμε στο γέλιο” με το πόσο καλά ενσαρκώσαμε τους ρόλους μας, στην προσπάθειά μας να κατανόησουμε τι στο καλό είναι το mansplaining.”

Οι δραστηριότητες σε μικρότερες ομάδες βοήθησαν στη διαμόρφωση ενός ασφαλούς κλίματος εμπιστοσύνης. Μας έδωσε μεγάλη χαρά να βλέπουμε τα άτομα της ομάδας όσο περνούσε ο καιρός να “ανοίγονται” και να μοιράζονται όλο και περισσότερα προσωπικά βιώματα σχετικά με το πώς το φύλο μπορεί να επηρεάζει κάθε κοινότητα στην οποία συμμετέχουν. Τέλος, ανταλλάξαμε ιδέες για το πώς μπορεί να επιτευχθεί η αλλαγή μέσω της συλλογικής δράσης και αποτυπώσαμε στο χαρτί έναν κόσμο ισότητας όπως τον ονειρευόμαστε.

Τι είπαν οι συμμετέχοντες και oι συμμετέχουσες των workshops Φύλο & Κοινότητα…

Φωτογραφία από τις εικαστικές κατασκευές στα workshops Φύλο & Κοινότητα.
“Τα workshops ήταν για μένα ψυχοθεραπευτικά.”
Φωτογραφία από τη δημιουργική γραφή στα workshops Φύλο & Κοινότητα.
“Ήταν πολύ εποικοδομητική η αλληλεπίδραση με άλλα άτομα με τα οποία μοιραζόμαστε παρόμοιες σκέψεις.”
Ομαδική Φωτογραφία από τα workshops Φύλο & Κοινότητα.
“Ο χώρος που μου δόθηκε για να μιλήσω με άλλα άτομα ήταν πολύτιμος.”
Φωτογραφία από post-it που έγραψαν τα άτομα που συμμετείχαν στα workshops Φύλο & Κοινότητα.
“Πολύ ενδιαφέροντα θέματα και ωραίες διαδραστικές ασκήσεις έκφρασης.”

Ο ασφαλής χώρος που δημιουργήθηκε, οι ιδέες και το πάθος της ομάδας για συλλογική δράση, μας έδωσαν έμπνευση και δύναμη να συνεχίσουμε τις δράσεις μας για έναν κόσμο ισότητας, χωρίς έμφυλα στερεότυπα και διακρίσεις. In community, we trust!

Ευχαριστούμε όλες και όλους εσάς που ήρθατε για να ανακαλύψουμε μαζί τη δυναμική του φύλου και της ισότητας στην κάθε κοινότητα. Ραντεβού στα επόμενα workshops!

Τα δωρεάν workshops Φύλο & Κοινότητα πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του έργου VOLUMEN με την χρηματοδότηση της ΕΕ σε συνεργασία με τo Servicio Civil Internatcional MadridΤον συντονισμό τους ανέλαβε η Σοφία Κωνσταντοπούλου, εκπαιδεύτρια μη τυπικής εκπαίδευσης και Υπεύθυνη Διαχείρισης & Ανάπτυξης του Genderhood.