Φύλο & Κοινότητα | Πρόσκληση σε community-based workshops

Το Genderhood στο πλαίσιο του προγράμματος VOLUMEN, προσκαλεί νέες και νέους 18-30+ ετών για συμμετοχή σε 5 δωρεάν community-based workshops με θέμα το φύλο, την LGBTQI+ κοινότητα, τη χρήση μη σεξιστικής γλώσσας, τις μη διακρίσεις, τις συμμετοχικές διαδικασίες αποφάσεων.

Πώς βλέπει κάθε άνθρωπος τον άλλο και πώς τα ίδια τα άτομα βλέπουμε τα εαυτά μας μέσα από το πρίσμα του φύλου; Πόσο συχνά μας δίνεται χώρος να μιλήσουμε ή πόσο χώρο διεκδικούμε για εμάς; Τι σημαίνει φροντίζω; Υπάρχουν άτομα που φροντίζουν περισσότερο από άλλα; Το φύλο διαπερνά όλα αυτά τα ερωτήματα και μέσα από τις 5 συναντήσεις ευελπιστούμε να βρούμε συλλογικά απαντήσεις.

Από την ισότητα των φύλων μέχρι την κλιματική αλλαγή, από το gentrification μέχρι την ελεύθερη έκφραση των δημοσιογράφων, από τις διακρίσεις έως τη διαχείριση της φτώχειας, πολλά πράγματα πρέπει να αλλάξουν. Πώς μπορείς να δουλέψεις για την αλλαγή; Θα δουλέψεις ατομικά ή με άλλες, άλλους, άλλα; Ποια είναι η δική σου κοινότητα;

Γιατί το κάνουμε;

Ως οργανισμός βλέπουμε ότι το φύλο και οι δράσεις με και για την κοινότητα συνδέονται πολύ στενά. Αναγνωρίζουμε ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν πολύτιμες γνώσεις, δεξιότητες και ιδέες. Aυτές θα αναδείξουν τα μέλη της ομάδας VOLUMEN μαθαίνοντας, αλληλεπιδρώντας, δημιουργώντας για έναν κοινό σκοπό. Η μεθοδολογία των συμμετοχικών εργαστηρίων θα φέρνει τα μέλη στο επίκεντρο της διαδικασίας λήψης αποφάσεων σε κάθε συνάντηση, ενώ παράλληλα θα εξοικειώνονται με φεμινιστικά εργαλεία.

Θεματικές συναντήσεις & Ημερομηνίες

  1. Συμπερίληψη & Ομάδες | 21 Φεβρουαρίου 2023
  2. Ανισότητες & Εξουσίες | 28 Φεβρουαρίου 2023
  3. Έμφυλα Στερεότυπα & Mansplaining | 7 Μαρτίου 2023
  4. Φύλο & Διαχωρισμός (μικρο)εργασιών | 14 Μαρτίου 2023
  5. Καμπάνια #VOLUMEN | 21 Μαρτίου 2023
Ώρα διεξαγωγής: 18.00-20.30

Μεθοδολογία Community-based workshops

Τα εργαστήρια με και για την κοινότητα συνδυάζουν έννοιες θεματικών της θεωρίας φύλου , που συνδέονται με προσωπικές εμπειρίες και οικεία, προσιτά παραδείγματα. Με αυτόν τον τρόπο, η εκπαίδευση με βάση την κοινότητα (community-based education) είναι μια εναλλακτική λύση σε σχέση με τις πιο παραδοσιακές μορφές μάθησης με πλεονεκτήματα στη βελτίωση της διατήρησης των γνώσεων, της απόκτησης δεξιοτήτων και της προετοιμασίας για τη ζωή. Γίνεται χρήση εργαλείων μη τυπικής εκπαίδευσης (role-playing, εικαστικές κατασκευές, καταιγισμός ιδεών σε σχήμα, συμμετοχικός διάλογος), ώστε κάθε μέλος να βρει τον τρόπο έκφρασης που του ταιριάζει καλύτερα. Έτσι, τα μέλη της ομάδας έχουν περισσότερες ευκαιρίες να εφαρμόσουν τη μάθηση πρακτικά, σε πραγματικά περιβάλλοντα.

Σκοπός

Θεωρούμε τους ανθρώπους συν-δημιουργούς σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον και το VOLUMEN είναι μόνο ένα τρόπος να το δείξουμε! H ομάδα θα εφοδιαστεί με βασικές δεξιότητες ώστε να μπορεί να επηρεάζει τις συλλογικές διαδικασίες και τα μέλη της να οικοδομήσουν ισχυρές κοινότητες. Οι δράσεις κοινότητας εστιάζουν στη συμμετοχή και προωθούν την ενδυνάμωση, τη χειραφέτηση και την αλλαγή μέσω της συλλογικής δράσης. Προς αυτή την κατεύθυνση οραματιζόμαστε να προχωρήσουμε με την ομάδα του VOLUMEN στα community-based workshops.

Οι θέσεις είναι περιορισμένες και η συμμετοχή δωρεάν.