(αν)ΙΣΕΣ σχέσεις ή σχέσεις συμμαχίας;

Μετά από πρόσκληση από το «Στέκι Περί Βίου» και σε συνεργασία με την ομάδα του Brutal Stories συμμετείχαμε στο Crash Smallville Καρδίτσας, στα πλαίσια μιας σειράς εβδομαδιάιων δράσεων σχετικά με τους Κυρίαρχους Ρόλους.

Σε μια εποχή όπου η θηλυκότητα και η αρρενωπότητα δεν ξέρουν καλά-καλά πώς να αντιμετωπίσουν τον εαυτό τους, συνεχίζουμε να χτίζουμε σχέσεις εξουσίας σαν από συνήθεια. Από την κουλτούρα της “γυναίκας Barbie” μέχρι το μοντέλο του “σκληρού άντρα” υπάρχουν πολλά ενδιάμεσα στάδια. Ποια στοιχεία –τέλος πάντων- είναι αυτά που προκαλούν τη σύγχυση μεταξύ ανδρών και γυναικών; Σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο καθένας κι η καθεμία από εμάς; Και μπορούμε τελικά να αλλάξουμε συνήθειες και να μεταπηδήσουμε στάδια;

Τέτοια ερωτήματα κλήθηκαν να απαντήσουν οι 12 συμμετέχοντες και συμμετέχουσες που παρευρέθηκαν στο βιωματικό μας εργαστήρι “(αν)ΙΣΕΣ σχέσεις ή σχέσεις συμμαχίας;”. Μέσα από παιχνίδια ρόλων και προσωπικές μαρτυρίες, ήρθαμε πιο κοντά σε έννοιες όπως το catcalling (ή καμάκι στο δρόμο) και κουλτούρα του σεξισμού που αναπαράγεται μη συνειδητά.

Σχεδιασμός εκπαιδευτικού προγράμματος: Νίκη Παντελιού