«Το σώμα μου είναι δικό μου» αποτελεί το κεντρικό μήνυμα στο οποίο θα εστιάσει η παιδαγωγική δράση που απευθύνεται σε γονείς και παιδιά και συνδιοργανώνεται από τo Genderhood και την Πρεσβεία της Αυστραλίας στην Ελλάδα, με αφορμή τη Διεθνή Εκστρατεία «16 Ημέρες Ακτιβισμού κατά της Έμφυλης Βίας».
Η πρόληψη αποτελεί κεντρικό άξονα και βασικό ζητούμενο των στρατηγικών για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και ξεκινάει κατά την παιδική ηλικία διδάσκοντας στα παιδιά μας τόσο τον σεβασμό προς τους άλλους, όσο και την αξίωση του σεβασμού από τους άλλους. Εφοδιάζοντας τα παιδιά με εργαλεία και δεξιότητες για την κατανόηση των δικαιωμάτων τους, την προστασία της προσωπικής τους ασφάλειας, και την ανάπτυξη κοινωνικής ενσυναίσθησης, τα ενδυναμώνουμε δημιουργώντας έναν ενάρετο κύκλο ισότητας, σεβασμού και ασφάλειας.
Αυτό το αξίωμα αποτελεί και την αφετηρία της παιδαγωγικής δράσης που συνδιοργανώνουν η Πρεσβεία της Αυστραλίας και το Genderhood με τη μορφή βιωματικών διαγενεακών εργαστηρίων για γονείς και παιδιά ηλικίας 6 έως 9 ετών. Αντλώντας έμπνευση από το βιβλίο της Αυστραλής συγγραφέως Jayneen Sanders «Εγώ, το σώμα μου και οι άλλοι» (Εκδόσεις Ψυχογιός, 2021), τα εργαστήρια θα δώσουν τη δυνατότητα σε γονείς και παιδιά να μάθουν περισσότερα για την ισότητα των φύλων και την προάσπιση της σωματικής ακεραιότητας μέσα από τη δεξιότητα της συναίνεσης.
Η πρωτοβουλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της εκστρατείας «16 Ημέρες Ακτιβισμού κατά της Έμφυλης Βίας», που αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση για την ανάγκη πρόληψης και καταπολέμησης της έμφυλης βίας, και συνενώνει δύο ημερομηνίες ορόσημα στην πορεία κατοχύρωσης και προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων – ξεκινώντας στις 25 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Έμφυλης Βίας, και λήγοντας στις 10 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Περισσότερα για το εργαστήριο «Το σώμα μου είναι δικό μου»
Τα διαγενεακά εργαστήρια θα διεξαχθούν στον φιλόξενο χώρο της πολυγλωσσικής βιβλιοθήκης We Need Books (Ευβοίας 7, Κυψέλη), το Σάββατο 25 Νοεμβρίου, μεταξύ 10:30πμ-12:00μμ και 12:30μμ-2:00μμ. Σε κάθε εργαστήρι θα μπορούν να συμμετέχουν έως δεκαπέντε παιδιά συνοδευόμενα από έναν γονέα το καθένα.
Η συμμετοχή είναι δωρεάν, ενώ για τη συμπλήρωση των τμημάτων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Οι ενδιαφερόμενοι γονείς καλούνται να εγγραφούν συμπληρώνοντας τη φόρμα που θα βρουν στον ακόλουθο σύνδεσμο https://forms.gle/JB5RCacjpt58r1pH6 και δηλώνοντας τις προτιμώμενες ώρες. Μετά την υποβολή της φόρμας, θα λάβουν σχετικό email επιβεβαίωσης της συμμετοχής τους. Για ερωτήσεις, οι ενδιαφερόμενες και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την Πρεσβεία της Αυστραλίας στο ae.athens@dfat.gov.au.
Περισσότερα για την Πρεσβεία της Αυστραλίας στην Αθήνα
Η Πρεσβεία της Αυστραλίας στην Αθήνα εργάζεται για την προώθηση των διμερών σχέσεων της Αυστραλίας με την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και την υποστήριξη Αυστραλών πολιτών στις τρεις χώρες. Στο πλαίσιο αυτό, συνεργάζεται με τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών για την ενίσχυση των πολιτικών και οικονομικών δεσμών και προάγει την εικόνα της Αυστραλίας μέσω ενός ενεργού προγράμματος δημόσιας διπλωματίας.
greece.embassy.gov.au | Facebook: @australiaingreece | X: @ausambathens | Instagram: @ausembgr
Η Πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα, κ. Alison Duncan, δήλωσε: «Με μεγάλη χαρά η Πρεσβεία ενώνει τις δυνάμεις της με το Genderhood για να αναδείξει τη σημασία της πρόληψης για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας. Η πρόληψη αποτελεί κεντρικό πυλώνα του Εθνικού Σχεδίου για την Εξάλειψη της Βίας εναντίον των Γυναικών και των Παιδιών 2022-2033 που υιοθέτησε η Κυβέρνηση της Αυστραλίας το 2022, επενδύοντας $2,3 δισ. με στόχο την εξάλειψη της έμφυλης βίας σε βάθος μίας γενιάς. Βρίσκεται, επίσης, στο επίκεντρο των διεθνών προγραμμάτων που υποστηρίζει η Αυστραλία, ιδιαίτερα στην περιοχή της ευρύτερης γειτονίας της στον Ινδο-Ειρηνικό.»
Για εμάς στο Genderhood είναι σημαντικό:
Η Λαμπρινή Γεωργίου, Υπεύθυνη Έμφυλης Ισότητας & Ενσωμάτωσης στο Genderhood, υπογραμμίζει: «Στο Genderhood συνεχώς αναζητούμε τρόπους να διαδώσουμε το μήνυμα της συναίνεσης και του σεβασμού, προσφέροντας πρακτικές δράσεις που ενισχύουν την κοινωνική ενσυναίσθηση και προάσπιση της σωματικής ακεραιότητας. Έτσι, το παρόν εκπαιδευτικό εργαστήριο αποτελεί μια φυσική για εμάς εξέλιξη των ήδη αρκετών επιτυχημένων δράσεων μας πάνω στο θέμα της συναίνεσης με πληθυσμούς διαφορετικών ηλικιών. Με ενθουσιασμό αποδεχτήκαμε την πρόσκληση της Πρεσβείας της Αυστραλίας να συνεργαστούμε και να συμβάλουμε στη δημιουργία ενός κόσμου που βασίζεται στον σεβασμό, την ισότητα και την ασφάλεια για όλες, όλους και όλα.»