Το νέο πρόγραμμα του Genderhood για τις έμφυλες αναπαραστάσεις στα ΜΜΕ και στα social media ταξιδεύει στις Κυκλάδες.
Το νέο πρόγραμμα του Genderhood Είσαι online? εξετάζει τη σχέση των έμφυλων αναπαραστάσεων στα ΜΜΕ και στα social media (μέσα κοινωνικής δικτύωσης). Θέτει στο επίκεντρο την εκπαίδευση μαθητών και μαθητριών Γυμνασίου σε ζητήματα φύλου και κοινωνικών προνομίων αλλά και αναθεώρησης των έμφυλων στερεοτύπων. Στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη της αποδοχής, του σεβασμού και της προώθησης της ισότητας των φύλων, παράλληλα με την ανάπτυξη κριτικής σκέψης απέναντι στα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις που προκύπτουν από την έμφυλη αναπαράσταση στα ΜΜΕ και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Επίσης, το έργο στοχεύει να εμπνεύσει τα έφηβες και εφήβους, ώστε να πάρουν πιο ενεργή κοινωνική θέση απέναντι στην έμφυλη ανισότητα.
Το πρόγραμμα ταξιδεύει σε Σύρο, Τήνο, Νάξο
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά 13-15 ετών, μαθήτριες και μαθητές της Β’ και Γ’ Γυμνασίου. Ο κύκλος των εργαστηρίων υλοποιείται σε 3 συναντήσεις, με τη μορφή βιωματικών εργαστηρίων. Μέσα στο 2023 προγραμματίζονται επισκέψεις σε δημόσια σχολεία των Κυκλάδων και συγκεκριμένα στη Σύρο, την Τήνο και τη Νάξο. Τα εργαστήρια είναι συμμετοχικού χαρακτήρα και θα τα παρακολουθήσουν 120 παιδιά συνολικά. Τον συντονισμό και την εμψύχωση των εργαστηρίων αναλαμβάνουν η Λαμπρινή Γεωργίου (εκπαιδευτικός, εικαστική ψυχοθεραπεύτρια) και η Σοφία Κωνσταντοπούλου (επικοινωνιολόγος, εκπαιδεύτρια μη τυπικής εκπαίδευσης).
Ποια είναι η κοινωνική ανάγκη για ένα πρόγραμμα που εξετάζει την έμφυλη ισότητα στα ΜΜΕ και τα social media;
Ο έφηβος και νέος πληθυσμός ηλικίας 13 έως 19 ετών έχει χαρακτηριστεί ως η γενιά με τη μεγαλύτερη χρήση του διαδικτύου από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 (Kraut et al., 1998). Ως “ψηφιακοί ιθαγενείς” (Prensky, 2001) που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην εποχή των υπολογιστών και των διαδικτυακών μέσων επικοινωνίας, οι έφηβοι και οι έφηβες σήμερα μοιράζονται περιεχόμενο που δημιούργησαν οι ίδιοι και οι ίδιες, δημοσιεύουν τις απόψεις τους και συνδέονται με άλλο περιεχόμενο στο διαδίκτυο περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη δημογραφική ομάδα (Lenhart et al., 2010).
Παράλληλα, η έμφυλη βία στην Ελλάδα αποτελεί μείζον πρόβλημα και τα ΜΜΕ ενίοτε συμβάλλουν στην συντήρησή της διαιωνίζοντας επιβλαβή στερεότυπα και συμπεριφορές, όπως για παράδειγμα η προβολή των γυναικών ως αδύναμες ή υποταγμένες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην κανονικοποίηση έμφυλων ανισοτήτων. Σε αντιδιαστολή, η απεικόνιση του ανδρισμού ως κάτι κυρίαρχο και επιθετικό μπορεί να υπαινίσσεται πως η βία είναι ένας αποδεκτός τρόπος για τους άνδρες να εκφράσουν την εξουσία τους, οδηγώντας με παρόμοιο τρόπο στην κανονικοποίηση της βίας ως μέσο επιβολής της κυριαρχίας και συμβάλλοντας σε μια κουλτούρα βίας.
Εκπαιδευτικοί στόχοι του προγράμματος
Μέσα από την εν λόγω δράση, οι μαθητές και οι μαθήτριες αναμένεται να:
- εκπαιδευτούν σε ζητήματα φύλου, έμφυλης ταυτότητας, έμφυλων ρόλων και έμφυλων αναπαραστάσεων
- αλληλεπιδράσουν με διασκεδαστικό τρόπο και, μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον, να προβληματιστούν σχετικά με την επίδραση που έχουν οι στερεοτυπικές έμφυλες αναπαραστάσεις στις επιλογές, τις συμπεριφορές και τις σχέσεις τους,
- ενθαρρυνθούν στην αυτοέκφραση και την αίσθηση αυτοεκτίμησης
- καλλιεργήσουν την κριτική τους σκέψη, την ελευθερία έκφρασης και τη συναισθηματική ενσυναίσθηση για κάθε τι άλλο και διαφορετικό
Το Eίσαι online? στο σχολείο σας
Αυτή την περίοδο είμαστε σε διαδικασία προετοιμασιών και αναζήτησης συνεργασιών με δημόσια Γυμνάσια σε Σύρο, Τήνο και Νάξο. Αν θέλετε να μας καλέσετε παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο info@genderhood.org ή μέσω της παρακάτω φόρμας:
Σημαντικές πληροφορίες
Το πρόγραμμα Είσαι online? πραγματοποιείται με χρηματοδότηση και αιγίδα από το Υπουργείο Πολιτισμού.