info@genderhood.org
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Παραμύθι Αλλιώς, ένα ολιστικό πρόγραμμα 13 συναντήσεων για την καταπολέμηση των έμφυλων στερεοτύπων και των διακρίσεων, υλοποιήθηκε από την ΑΜΚΕ Genderhood στο 35ο Δημοτικό Αθηνών σε 14 μαθήτριες και μαθητές της Γ’ Τάξης με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. H πρώτη συνάντηση ξεκίνησε στις 19 Σεπτεμβρίου 2022 και ολοκληρώθηκε με την τελευταία στις 19 Δεκεμβρίου 2022.
Τόσο τα παιδιά όσο και η καλλιτεχνική ομάδα του Genderhood επωφελήθηκαν ποικιλοτρόπως από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Με βασικό εργαλείο τις βιωματικές και συνεργατικές δραστηριότητες, οι μαθήτριες και οι μαθητές κατανόησαν τις έννοιες της συναίνεσης και των έμφυλων στερεοτύπων και εξοικειώθηκαν με τους έμφυλους ρόλους στα κλασικά παραμύθια.
Η μεθοδολογία μας βασίστηκε σε εργαλεία της φεμινιστικής παιδαγωγικής και της παιδαγωγικής της ισότητας. Μέσα από εικαστικές τέχνες, παιχνίδια ρόλων, συμμετοχικούς διαλόγους και θεατρικό παιχνίδι παρατηρήσαμε πόσο γρήγορα και άμεσα εντυπώνονται και ενσωματώνονται στα παιδιά αντιλήψεις που φέρουν την κοινωνική αλλαγή.
Αυτές οι πρακτικές βοήθησαν τα παιδιά να εκφραστούν πιο εύκολα και τα ενθάρρυνε στο να εξωτερικεύσουν βιώματα, συναισθήματα και σκέψεις. Καταφέραμε πολύ γρήγορα να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον έκφρασης για τα παιδιά μέσα στο οποίο ανέπτυξαν δεξιότητες ενσυναίσθησης στο διαφορετικό και το “άλλο” αλλά και δεξιότητες ισότιμης συνεργασίας, συνύπαρξης και αμοιβαίου σεβασμού.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την έκθεση “Παραμύθι Αλλιώς”. Με εκθέματα αποσπάσματα από τα παραγόμενα των παιδιών (κείμενα και ζωγραφιές), οι μαθήτριες και οι μαθητές της τάξης μεταμόρφωσαν μέσα σε 3 συναντήσεις την σχολική αίθουσα σε μουσείο. Με εργαλείο το θεατρικό παιχνίδι τα παιδιά έφτιαξαν και έπαιξαν ρόλους (επιμελητές, καλλιτεχνική διευθύντρια, φύλακες, ξεναγοί) και παρουσίασαν τα έργα τους σε τμήμα της Ε’ Δημοτικού του σχολείου. Το σύνολο της ομάδας απόλαυσε ιδιαίτερα αυτή τη διαδικασία καθώς λειτούργησε πολύ ενδυναμωτικά για εκείνη, όπως φάνηκε και στην τελευταία συνάντηση αναστοχασμού και μοιράσματος.
13 συναντήσεις. 13 Τετάρτες. 13 ώρες με τα παιδιά και πολλές ώρες πριν ώστε να βγει αυτό το πρόγραμμα που με τόση επιμονή σχεδιάσαμε, ώστε τα παραμύθια του μέλλοντος να είναι πιο συμπεριληπτικά ώστε να μας χωράνε όλες, όλους και όλα. Όχι όπως τα παραμύθια που διαβάζαμε εμείς ως παιδιά.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Ανέλια, τον Άρη, το Γεόργκι, την Ισμήνη, το Λουέ, το Μελέτη, τη Νουσράτ, τη Χάψα, τη Σοφία, τον Ντεκσόν, τον Ελία, τον Ρέι και την Κατερίνα που μας ζητούσαν, που πια -λίγους μήνες μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος- συναντάμε στο δρόμο και τρέχουν να μας χαιρετήσουν, που ήταν εκεί και έδωσαν μια νότα αλλιώς στα παραμύθια και όχι μόνο.