Φωτογραφία με τέσσερεις έφηβους ανθρώπους που βγάζουν slefie κοιτώντας την κάμερα από πάνω. Δίπλα γράφει τον τίτλο του εκπαιδευτικού προγράμματος Be Real, από το Genderhood, με τη χρηματοδότηση και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού

Be Real: για τα έμφυλα στερεότυπα και τα πρότυπα ομορφιάς

Το νέο πρόγραμμα του Genderhood για τα έμφυλα στερεότυπα στα πρότυπα ομορφιάς ταξιδεύει στα Δωδεκάνησα

Μετά το επιτυχημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Είσαι online? που πραγματοποιήθηκε το χειμώνα του 2023 σε Σύρο, Τήνο και Νάξο (δείτε το βίντεο εδώ), το νέο πρόγραμμα του Genderhood Be Real προσκαλεί μαθήτριες και μαθητές Γυμνασίου να εξερευνήσουν τη σχέση των έμφυλων αναπαραστάσεων στα πρότυπα ομορφιάς όπως αυτά προβάλλονται στα ΜΜΕ και τα social media. Θέτει στο επίκεντρο την εκπαίδευση των εφήβων στην αναγνώριση έμφυλων στερεοτύπων και την αναθεώρηση των προτύπων ομορφιάς. Ο στόχος του προγράμματος είναι η προώθηση της ισότητας των φύλων και η πρόληψη του σχολικού εκφοβισμού, μέσω της ανάπτυξης κριτικής σκέψης και αυθεντικής έκφρασης απέναντι στα στερεότυπα.

Το πρόγραμμα ταξιδεύει σε Κω, Κάρπαθο και Ρόδο

Το Be Real απευθύνεται σε παιδιά 13-15 ετών, μαθήτριες και μαθητές της Β’ και Γ’ Γυμνασίου. Ο κύκλος του εκπαιδευτικού προγράμματος υλοποιείται σε 3 συναντήσεις, με τη μορφή βιωματικών εργαστηρίων. Το πρόγραμμα είναι συμμετοχικό και έχει διαδραστικό χαρακτήρα και οι εκπαιδεύτριες της ομάδας του Genderhood θα συντονίζουν και θα εμψυχώνουν τις ομάδες μαθητών. Τη συγγραφή και τον συντονισμό του προγράμματος αναλαμβάνει η Λαμπρινή Γεωργίου (εκπαιδευτικός, εικαστική ψυχοθεραπεύτρια).

Ποια είναι η κοινωνική ανάγκη ενός εκπαιδευτικού προγράμματος που συνδέει στερεότυπα φύλου και κυρίαρχα πρότυπα ομορφιάς;

Στην εποχή των ψηφιακών μέσων, οι έφηβοι αποτελούν την ομάδα με τη μεγαλύτερη χρήση του διαδικτύου και των social media. Παράλληλα, τα ΜΜΕ συχνά ενισχύουν έμφυλα στερεότυπα που κανονικοποιούν την ανισότητα και τη βία. Το πρόγραμμα Be Real στοχεύει στην ενδυνάμωση των εφήβων, ώστε να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη, την αυτοέκφραση και τη συνειδητοποίηση των κοινωνικών τους προνομίων.

Εκπαιδευτικοί στόχοι του προγράμματος

Οι στόχοι του προγράμματος περιλαμβάνουν:

  • κατανόηση των έμφυλων αναπαραστάσεων στη διαμόρφωση στερεοτύπων
  • προώθηση της αυθεντικής έκφρασης και της αυτοεκτίμησης
  • καλλιέργεια της κριτικής σκέψης απέναντι στα έμφυλα στερεότυπα και πρότυπα ομορφιάς
  • ενθάρρυνση της δημιουργίας θετικών και χωρίς αποκλεισμούς αναπαραστάσεων του φύλου.

Το Be Real στο σχολείο σας

Αυτή την περίοδο είμαστε σε διαδικασία προετοιμασιών και αναζήτησης συνεργασιών με δημόσια Γυμνάσια σε Κω, Κάρπαθο και Ρόδο. Αν θέλετε να μας καλέσετε παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο info@genderhood.org ή μέσω της παρακάτω φόρμας:

Σημαντικές πληροφορίες

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού.