Φωτογραφία από το Πάνελ για τη συναίνεση στο Athens WOW Festival.

Η συναίνεση δεν ήταν ποτέ πιο WOW! | Women of the World Festival

Από την 1η έως τις 3 Απριλίου 2023 το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος φιλοξένησε το πρώτο φεστιβάλ WOW – Women of the World στην Ελλάδα. Με μεγάλη χαρά αποδεχθήκαμε την πρόσκληση να συμμετέχουμε κάνοντας ό,τι  ξέρουμε καλύτερα: να οργανώνουμε εκπαιδευτικές δράσεις για την ισότητα και τη συναίνεση.

Πάνελ | Μαθητική Αγορά του ΚΠΙΣΝ: Ας μιλήσουμε για τη συναίνεση

Μαζί με πάνω από 600 παιδιά Γυμνασίου & Λυκείου, συμμετείχαμε σε μία ανοιχτή συζήτηση για τη συναίνεση, την αναγνώριση παραβιαστικών και κακοποιητικών συμπεριφορών και την ανάπτυξη της αυτενέργειας στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος. Ομιλήτριες και ομιλητές του Πάνελ ήταν η Σοφία Μπεκατώρου, ψυχολόγος-Ολυμπιονίκης, ο Πάνος Βλάχος, ηθοποιός-τραγουδοποιός, ο Νίκος Ευσταθίου, δημοσιογράφος και η Nefeli Meg, δικηγόρος-κωμικός. Τη συζήτηση συντόνισε η Σοφία Κωνσταντοπούλου, επικοινωνιολόγος και Υπεύθυνη Διαχείρισης & Ανάπτυξης του Genderhood.

Φωτογραφία από το Πάνελ για τη συναίνεση στο Athens WOW Festival.

Ήταν μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή για εμάς, καθώς πρώτη φορά ήμασταν μπροστά σε τόσα πολλά παιδιά για να μιλήσουμε για ένα θέμα που μας αφορά: τη συναίνεση. Έχουμε συνηθίσει να κάνουμε βιωματικά εργαστήρια σε μικρές ομάδες έως 25 ατόμων, όπου είναι εύκολο να δημιουργηθεί ασφαλής χώρος και οικειότητα. Φοβόμασταν ότι το setup μίας σκηνής θα αποθάρρυνε τα παιδιά από το να εκφραστούν. Γι’ αυτό διαμορφώσαμε όλο το στήσιμο έτσι ώστε να περιλαμβάνει κίνηση, τεχνολογικά μέσα και διάλογο. Τα παιδιά έδειξαν ότι το θέμα τα αφορά και εμείς ακόμα και real time προσαρμόζαμε το περιεχόμενο ώστε να φύγουν όσο περισσότερο ενδυναμωμένα γίνεται.

Φωτογραφία από την παρουσίαση της καμπάνιας me_enoxleis στο Athens WOW Festival.

«Συναι/no»: βιωματικά εργαστήρια για την συναίνεση στο WOW Athens

Οι WOW εκπαιδευτικές δράσεις μας για τη συναίνεση, δε σταμάτησαν εκεί! Πραγματοποιήσαμε ακόμη 3 βιωματικά εργαστήρια «Συναι/no» σε 65 μαθήτριες και μαθητές Ε΄ Στ’ Δημοτικού. Τα παιδιά άφησαν για λίγο στην άκρη τα τετράδια και τα μολύβια τους και παίζοντας εξερεύνησαν έννοιες όπως η συναίνεση, η αυτοδιάθεση και η σωματική αυτονομία.

“Ήταν το ωραιότερο εργαστήριο που παρακολούθησαν φέτος τα παιδιά” είπε η δασκάλα της ΣΤ’ Δημοτικού του Διαδραστικού Ευρωπαϊκού Σχολείου.

Φωτογραφία από τα εργαστήρια «Συναι/no» στο Athens WOW Festival.
Ζωγραφιά από τα εργαστήρια «Συναι/no» στο Athens WOW Festival.

Ευχαριστούμε πολύ το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την πρόσκληση και τις εθελόντριες και τους εθελοντές μας για την πολύτιμη συνεισφορά τους!

Αν θέλεις να φέρεις το «Συναι/no» στο σχολείο σου πάτα εδώ.