ΑΝ Αναγνωρίζω – Αντιδρώ – Αντιμετωπίζω

Το πρόγραμμα ΑΝ αποτελεί πρωτοβουλία του Ιδρύματος Αικ. Λασκαρίδη. Θέτοντας ως σκοπό την ευαισθητοποίηση, επιμόρφωση και ενημέρωση για το ιδιαιτέρως σημαντικό ζήτημα της παιδικής κακοποίησης, προσκαλεί επαγγελματίες με εμπειρία στην παιδική προσσταίσ. Με σύγχρονο περιεχόμενο, οι δράσεις ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της καθημερινότητας και στις απαιτήσεις του εκπαιδευτικού και κοινωνικού περιβάλλοντος, οι οποίες αλλάζουν ραγδαία.

Στόχος του προγράμματος είναι η καλλιέργεια των δεξιοτήτων της σχολικής κοινότητας, μέσα από γνώσεις και στρατηγικές, προκειμένου μαθητική κοικότητα και εκπαιδευτικοί να αναγνωρίζουν, να αντιδρούν και να αντιμετωπίζουν φαινόμενα κακοποίησης. Παράλληλα, προωθείται η αλλαγή, εν γένει, των κοινωνικών αντιλήψεων που προκαλούν τα φαινόμενα αυτά, η ενδυνάμωση των μαθητριών και των μαθητών, ώστε να αναπτύξουν υγιείς σχέσεις που στηρίζονται στην αλληλοεκτίμηση και τον αλληλοσεβασμό και η διευκόλυνση, εν τέλει, των παιδιών που έχουν υποστεί κάποια μορφή κακοποίησης να μιλούν ανοιχτά για όσα έχουν βιώσει.

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι Προγράμματος:
Αναστασία Κουμούλα, Ψυχίατρος παιδιών και εφήβων, Συντονίστρια Διευ/ρια Τμήματος Ψυχιατρικής Παιδιών & Εφήβων, Σισμανόγλειο Γ.Ν.Α.
Κατερίνα Λασκαρίδη, Ψυχολόγος, Ειδική Παιδαγωγός BSc., MSc., Med., Υπεύθυνη του Τομέα Ψυχικής Υγείας και Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη

Διεπιστημονική Ομάδα Υλοποίησης Έργου:
Γιώργος Μόσχος, νομικός, εμπειρογνώμονας δικαιωμάτων του παιδιού, Συνήγορο του Παιδιού (2003-2018)
Κατερίνα Σοφιανοπούλου, ψυχολόγο, MSc Προαγωγής Υγείας, γνωσιακής-συμπεριφοριστικής ψυχοθεραπείας
Λαμπρινή Γεωργίου, εκπαιδευτικό, Υπεύθυνη Έμφυλης Ισότητας και Ενσωμάτωσης Genderhood
Σοφία Κωνσταντοπούλου, επικοινωνιολόγο, Υπεύθυνη Διαχείρισης & Ανάπτυξης Genderhood

Το Genderhood στο πρόγραμμα ΑΝ

To Genderhood σχεδίασε το  μία αυτοτελή εκπαιδευτική δράση βιωματικού χαρακτήρα γύρω από τη θεματική της συναίνεσης και της αυτοδιάθεσης για μαθήτριες και μαθητές της Β’ Γυμνασίου.

Η ομάδα μέσα από παιχνίδια ρόλων εξασκήθηκε σε τρόπους έκφρασης του “ναι” και του “όχι”, στη συμμετοχή σε ομαδικές δραστηριότητες και στο σεβασμό στην έκφραση όλων των διαφορετικών φωνών και ιδεών. Μέσα από κύκλους ανοιχτού διαλόγου, δόθηκε χώρος στην ομάδα να αναστοχαστεί σε όσα έχτισε μέχρι εκείνη τη στιγμή. Μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία, οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες κατοχ’υρωσατν τα στοιχεία εκείνα που λειτουργούν εμπλουτιστικά στις αλληλεπιδράσεις τους μετά το τέλος του εργαστηρίου

Mια ματιά από τα βιωματικά εργαστήρια