Συνέντευξη: Σοφία Κωνσταντοπούλου
Loukoumh: Eίναι από τη Θεσσαλονίκη. Είναι στο παρά πέντε να τελειώσει τις σπουδές της στην εγκληματολογία. Είναι γνωστή bodypositive illustrator στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο #Genderviews, η στήλη του Genderhood με απόψεις σχετικά με την ελεύθερη έκφραση των φύλων μας αποκαλύπτει τη ματιά της Ελένης Κούμη-Loukoumh για ένα σώμα πέρα από τα κοινωνικά πρότυπα.
Ό,τι δημιουργείς έχει ξεκάθαρα φεμινιστικό πρόσημο. Πώς έφτασες εκεί;
Νομίζω έψαχνα τον εαυτό μου στην τέχνη. Ήθελα πάντα να δημιουργώ κάτι το οποίο να έχει σημασία. Όταν λοιπόν μπήκα βαθιά στα θέματα του φεμινισμού, κατάλαβα ότι με εκπροσωπούν και ότι θέλω να το προβάλω και μέσω τέχνης μου. Ως φεμινίστρια οτιδήποτε που δημιουργώ είναι μέσω της φεμινιστικής οπτικής, μου είναι σημαντικό να προβάλλω το συγκεκριμένο μήνυμα στο κοινό μου.
Ζωγράφιζες από παιδί, το πήρες πιο σοβαρά στα 15, πούλησες το πρώτο σου σχέδιο στα 17 και από τότε η καριέρα σου εκτοξεύτηκε. Πώς μπήκες στον χώρο του illustration σε τόσο νεαρή ηλικία;
Τα social media ήταν πολύ βοηθητικά στο να μαθευτώ εγώ ως καλλιτέχνιδα στον κόσμο. Ακολουθούσα βήματα άλλων καλλιτεχνών που ήταν ήδη γνωστοί και τους θαύμαζα. Ήταν απίστευτη η αίσθηση όταν πήρα την πρώτη μου παραγγελία. Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι κάποιος θέλει να αγοράσει τέχνη μου και να την κρεμάσει σε κορνίζα. Από τότε άρχισα να δουλεύω πιο σκληρά για να μαθευτώ στο χώρο. Ήμουν τυχερή ότι γνώρισα άλλους καλλιτέχνες που ήταν πάρα πολύ υποστηρικτικοί και προώθησαν την τέχνη μου στο κοινό τους. Έτσι σταδιακά με τα χρόνια βρέθηκα στο σημείο που είμαι τώρα.
Ζωγραφίζεις κυρίως σώματα με καμπύλες. Έχεις επηρεαστεί από τη φεμινιστική διεκδίκηση για περισσότερες body positivity αναπαραστάσεις;
Πάνε μαζί αυτά τα δυο θέματα για μένα. Θέλω να δημιουργώ με την τέχνη μου ένα ασφαλές περιβάλλον για ομοϊδεάτες. Φυσικά χάρη στο φεμινισμό αλλάζει σταδιακά η στάση των ανθρώπων απέναντι στην εμφάνιση, που είναι πολύ θετικό. Μου είναι σημαντικό οι άνθρωποι να νιώθουν αποδεκτοί και προστατευμένοι μέσα στην τέχνη μου.
Ως φεμινίστρια οτιδήποτε που δημιουργώ είναι μέσω της φεμινιστικής οπτικής, μου είναι σημαντικό να προβάλλω το συγκεκριμένο μήνυμα στο κοινό μου.
Τι γνώμη έχεις για τα έμφυλα στερεότυπα στην ελληνική πραγματικότητα του σήμερα;
Οδεύουμε αργά σε ένα καλύτερο μέλλον θέλω να πιστεύω. Αλλά οι ρυθμοί είναι πολύ αργοί, πράγμα που θέτει σε κίνδυνο ζωές που θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο. Μας λείπει παιδεία και ενσυναίσθηση. Μαθαίνουμε να μισούμε κατηγορίες καταπιεσμένων ανθρώπων από μικρές ηλικίες και μόνο από σένα εξαρτάται αν κατά τη διάρκεια της ζωής σου θα αποκτήσεις κριτική σκέψη (στην πλειοψηφία των περιπτώσεων).
Πιστεύεις ότι οι σπουδές σου στην εγκληματολογία είναι κάτι που επηρεάζει τη ματιά σου στην τέχνη;
Ελάχιστα, η εγκληματολογία μου ανοίγει τα μάτια στη σκληρή πραγματικότητα. Που βοηθάει να ξεκαθαρίζω μέσα διάφορες πτυχές της ιδεολογίας μου, που κατά συνέπεια επηρεάζει έμμεσα και την τέχνη μου.
Μόλις κυκλοφόρησε το τελευταίο σου zine. Ποια είναι η διαδικασία για τη δημιουργία του;
Πρώτον, παίρνεις απόφαση ότι επιτέλους θα το κάνεις. Μετά κάποιες μέρες σκαναρίσματος και photoshop. Στη συνέχεια τα πάω στο αγαπημένο τοπικό printshop και περιμένω αποτελέσματα.
Τα prints σου είναι ιδιαίτερα πολύχρωμα. Τι συμβολίζει το χρώμα για εσένα στην τέχνη και στην προσωπική σου ζωή;
Απλά αγαπώ το χρώμα. Μ´αρέσει να ξεχωρίζω, δεν νιώθω πλέον ο εαυτός μου χωρίς έντονα χρώματα όσο στην εμφάνιση μου τόσο και στην τέχνη μου. Είναι απλά τρόπος έκφρασης για μένα.
Το κοινό σου είναι κυρίως από Αμερική, Βρετανία και Γαλλία. Αλλά τον τελευταίο χρόνο έχεις αποκτήσει μεγαλύτερο κοινό και στην Ελλάδα. Πώς αντιδρά το ελληνικό κοινό στα σχέδιά σου;
Πάρα πολύ θετικά και είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων για αυτό. Δεν πίστευα ποτέ ότι η τέχνη μου θα βρει απήχηση στην Ελλάδα και με κάνει ιδιαίτερα χαρούμενη ότι δεν επιβεβαιώθηκε η άποψή μου.
Έχεις σκεφτεί το επόμενο βήμα στην τέχνη σου;
Έχω σκοπό να περάσω για illustrator σε πανεπιστήμιο εξωτερικού.
Τι θα έλεγες σε ένα νέο άτομο που σχεδιάζει για να το ενθαρρύνεις να δημοσιεύει τις δικές του δημιουργίες;
Να ανεβάζεις ότι θέλεις και όχι αυτό που πιστεύεις ότι οι άλλοι θέλουν από εσένα. Θα βρεις πάντα το κοινό σου. Να ξεκουράζεσαι όταν το χρειάζεσαι και να μην σε αποτρέπει από την τέχνη σου ο αλγόριθμος των social media.