Συνέντευξη: Σοφία Κωνσταντοπούλου
Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να εγκαινιάζεται ένα καινούργιο project, από τα γεμάτα πάθος και ειλικρίνεια λόγια με έναν άνθρωπο που σχεδιάζει δρόμους με προοπτική τη φεμινιστική σκέψη. Το #Genderviews, η νέα στήλη του Genderhood με απόψεις σχετικά με την ελεύθερη έκφραση των φύλων μας, ξεκινά κουβεντιάζοντας με τη Σταυρήνα Καρανάσιου, περισσότερο γνωστή ως @Slash.artwork. Mοιράστηκε μαζί μας λίγο από την καθημερινότητά της και τη σχέση της εικόνογράφησης με τον φεμινισμό.
Πώς δημιουργήθηκε το Slash.artwork και ποια είναι η ιδέα πίσω από αυτό;
Ουσιαστικά η ζωγραφική ήταν πάντα το hobby μου και ένας τρόπος να εκφράζομαι. Ωστόσο τα σχέδιά μου παρέμεναν συνήθως μέσα στα συρτάρια μου. Τα τελευταία δύο χρόνια ένιωσα πως θα μου άρεσε να αρχίσω να μοιράζομαι κάποια από αυτά με περισσότερο κόσμο και έτσι, κάπως διστακτικά, έφτιαξα το πρώτο μου social media account (Instagram) όπου ξεκίνησα να ανεβάζω σχετικό υλικό. Δεν υπήρχε από την αρχή συγκεκριμένη πλάνο, όμως σιγά-σιγά, μέσω της δημιουργίας αλλά και της αλληλεπίδρασης με ανθρώπους που τους άρεσαν τα σχέδια μου, όλο αυτό άρχισε να παίρνει πολύ πιο συγκεκριμένη μορφή, να βρίσκω το προσωπικό μου στυλ, την θεματολογία που με εκφράζει περισσότερο και τελικά να φτιαχτεί το slash.artwork όπως είναι σήμερα. Το πιο εύκολο απ’ όλα για μένα ήταν να επιλέξω το όνομα αφού αμέσως διάλεξα να του δώσω αυτό του σκύλου μας (Slash).
Ποια η βασική σου έμπνευση για όσα σχεδιάζεις; Κρύβουν κάτι από την προσωπική σου ιστορία;
Πάντα μου άρεσε να χρησιμοποιώ χρώματα, λουλούδια, γυναίκες στα σχέδιά μου. ‘Ομως κυρίως τον τελευταίο χρόνο ξεκίνησα να τα συνδυάζω με έναν τρόπο που με βοηθάει να εκφράζω και σκέψεις ή συναισθήματα μου γύρω από θέματα που με απασχολούν. Ένα μεγάλο μέρος της θεματολογίας μου, λοιπόν, έχει ως βάση τον φεμινισμό, την ισότητα, το body positivity/selflove και την φύση. Θεωρώ πως αυτά είναι κομμάτια που αποτελούν προσωπικές ιστορίες/σκέψεις/αξίες όχι μόνο δικές μου αλλά όλων μας. Ουσιαστικά ακόμα και αν δεν το συνειδητοποιούμε πάντα, είναι κομμάτια της ζωής μας και αξίζει να ασχολούμαστε όσο μπορούμε με αυτά.
Σήμερα γίνεται λόγος για έναν ψηφιακό ακτιβισμό. Θεωρείς ότι μία σελίδα στο Instagram μπορεί να εμπνεύσει και να ενδυναμώσει;
Είναι λογικό να υπάρχει επιφυλακτικότητα απέναντι στα social media καθώς πολλές φορές αποτελούν μέσα αναπαραγωγής τοξικού περιεχομένου. Ωστόσο δεν παύουν να είναι εργαλεία στα χέρια μας και μάλιστα εργαλεία που δίνουν την δυνατότητα να επικοινωνή-σουν και να μοιραστούν πράγματα διαφορετικοί άνθρωποι από όλο τον κόσμο. Πιστεύω, λοιπόν, πως με την κατάλληλη χρήση μπορούν να εμπνεύσουν και να φέρουν νέες δυνατότητες στον ακτιβισμό και νιώθω πως τελευταία βλέπουμε όλο και περισσότερα τέτοια παραδείγματα (πχ. κινήματα όπως το #metoo , #blacklivesmatter κτλ).
Δεν πιστεύω ότι υπάρχει έστω και μία γυναίκα που δεν έχει βιώσει κάποια μορφή βίας στη ζωή της
Εσύ τί μηνύματα θέλεις να περάσεις προς τα έξω;
Γενικά είναι μια πρόκληση το να περάσεις ένα μήνυμα μέσα από ένα illustration και πολλές φορές δεν είμαι σίγουρη αν αυτό που σκέφτομαι την στιγμή που το φτιάχνω θα φανεί τελικά και σε ένα άλλο άτομο που θα το δει. Σίγουρα όμως πολλά από τα σχέδιά μου έχουν φτιαχτεί με αφορμή σκέψεις μου υπέρ της ισότητας, του φεμινισμού, της διαφορετικότητας, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της αγάπης για τον εαυτό μας, τους άλλους και την φύση και θα είναι μεγάλη μου χαρά αν τελικά καταφέρνουν να περάσουν κάποια τέτοια μηνύματα.
Πώς βίωσες το ξέσπασμα του ελληνικού #metoo;
Δεν πιστεύω ότι υπάρχει έστω και μία γυναίκα που δεν έχει βιώσει κάποια μορφή βίας στη ζωή της, οπότε είναι πολύ σημαντικό το ότι πλέον άρχισαν να ακούγονται οι φωνές μας. Είναι μια σημαντική αρχή όμως υπάρχουν πολλά ακόμα βήματα που πρέπει να γίνουν και ελπίζω πως ξεκινάμε πλέον να κινούμαστε σε μια καλύτερη κατεύθυνση.
Οι εξελίξεις των γεγονότων αποτυπώνεται και στις δημιουργίες σου. Πώς λειτουργεί αυτό για εσένα;
Με χαρά συνειδητοποιώ ότι η εικόνα έχει δύναμη, και κοιτάζοντας ένα σχέδιο μπορεί μέσα σε αυτό να βρεις και ένα δικό σου συναίσθημα ή σκέψη οπότε κάπως έτσι, μοιράζοντας τα σχέδιά μου με άλλους ανθρώπους , νιώθω ότι κάποιες φορές μοιραζόμαστε και σκέψεις ή απόψεις. Αυτό για εμένα είναι μια άλλη, όμορφη πλευρά του illustration.
Πολλά από τα σχέδιά μου έχουν φτιαχτεί με αφορμή σκέψεις μου υπέρ της ισότητας, του φεμινισμού, της διαφορετικότητας, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της αγάπης για τον εαυτό μας
Όσες σε παρακολουθούμε στο Instagram, πιστεύουμε ότι περνάς τη μέρα σου σχεδιάζοντας. Πώς είναι μία τυπική μέρα για σένα;
Η αλήθεια είναι πως δεν περνάω έτσι όλες τις μέρες μου, αν και θα μου άρεσε. Έχω σπουδάσει μηχανικός Η/Υ και δουλεύω καθημερινά μέχρι το απόγευμα σε εταιρία, οπότε εκ των πραγμάτων δεν υπάρχει πάντα χρόνος ή ενέργεια για να ασχοληθώ με την ζωγραφική. Επειδή, όμως, είναι κάτι που μου αρέσει πάρα πολύ, προσπαθώ να βρίσκω πάντα χρόνο μέσα στην εβδομάδα μου για να σχεδιάζω. Κατά τα άλλα, μου αρέσει πολύ να περνάω χρόνο με τους αγαπημένους μου ανθρώπους, τα βιβλία, το σινεμά και όσο γίνεται η επαφή με την φύση.
Τι θα έλεγες σε ένα νέο άτομο που σχεδιάζει για να το ενθαρρύνεις να δημοσιεύσει τα prints του;
Αν νιώθει ότι θέλει να μοιραστεί τα σχέδιά του με περισσότερο κόσμο, τότε απλά να το δοκιμάσει και να μην πέσει ποτέ στην παγίδα του να ασχοληθεί με likes, followers κτλ. Η δημιουργία είναι μια υπέροχη διαδικασία από μόνη της και δεν χρειάζεται να μπαίνουμε στην διαδικασία να «μετράμε» την επιτυχία της. Αρκεί να δημιουργούμε και να μοιραζόμαστε.
Παράθεση: Ελένη Κούμη – Loukoumh, η illustrator που μιλάει για το body positivity - Genderhood
Παράθεση: frik.adela: Η ζωγράφος που δεν την νοιάζει να "κουράζει" μιλώντας για την πατριαρχία - [Cloned #5229] - Genderhood
Παράθεση: frik.adela: Η ζωγράφος που δεν την νοιάζει να "κουράζει" μιλώντας για την πατριαρχία - Genderhood
Παράθεση: Φωτεινή Τίκκου: αποτύπωση τέχνης και φεμινισμού - Genderhood
Παράθεση: Missy Merida: από μισή ολόκληρη - Genderhood