Ποιοι φοβoύνται την ισότητα των φύλων;

Eκδήλωση για την Ισότητα των Φύλων στη Γερμανική Σχολή Αθηνών

Μετά από πρόσκληση της Μάρως Μοσκώφ, μαθήτριας της Γ’ Λυκείου και εκπροσώπου της μαθητικής κοινότητας της Γερμανικής Σχολής Αθηνών, η Σοφία Κωνσταντοπούλου, Κοινωνική Επιστήμονας και Υπεύθυνη Διαχείρισης & Ανάπτυξης του Genderhood, συμμετείχε μαζί με τη Ματίνα Παπαγιαννοπούλου, Κοινωνιολόγο/Εγκληματολόγο και εμπειρογνώμονα σε θέματα ισότητας και φύλου (ΚΕΘΙ), σε μία πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση με τίτλο “Ποιοι φοβούνται την ισότητα των φύλων;”.

Τη διάλεξη, η οποία πραγματοποιήθηκε με τον συντονισμό της εκπροσώπου του μαθητικού συμβουλίου, Μάρως Μοσκώφ, και υπό την επίβλεψη της Διευθύντριας της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Άννας Γκεκτίδη, παρακολούθησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του Λυκείου.

Η ερώτηση “Ποιοι φοβούνται την ισότητα των φύλων;” μας έκανε να αναρωτηθούμε από πού πραγματικά μπορεί να προέρχεται ο φόβος για την έμφυλη ισότητα και αν οι μαθητές και οι μαθήτριες του Λυκείου γνωρίζουν τι σημαίνει ισότητα των φύλων. Σε μια διαδραστική εκδήλωση, σκιαγραφήσαμε την έννοια της ισότητας των φύλων, μιλήσαμε για τις έμφυλες προσδοκίες και πώς αυτές διαμορφώνονται ήδη από την παιδική ηλικία. Από τη στιγμή της γέννησής τους, τα παιδιά εισέρχονται σε έναν ροζ/γαλάζιο κόσμο και μεγαλώνουν με την κοινωνία να αναμένει από αυτά να επιτελέσουν το φύλο που τους αποδόθηκε. Τέλος, συζητήσαμε τρόπους καταπολέμησης του σεξισμού.

Καταπολέμηση του Σεξισμού

Μία πρόκληση που συναντήσαμε ήδη από τον σχεδιασμό της δράσης ήταν πώς τα παιδιά θα μπορούσαν να αλληλεπιδράσουν μαζί μας. Δεδομένου ότι οι εκπαιδεύσεις μας έχουν βιωματικό χαρακτήρα, θέλαμε να μεταφέρουμε αυτό το στοιχείο και στην εκδήλωση της Γερμανικής Σχολής Αθηνών. Η αλληλεπίδραση προέκυψε οργανικά μέσα από τον διάλογο.

Με εργαλείο την εφαρμογή Kahoot, η Σοφία Κωνσταντοπούλου παρουσίασε μια σειρά από δηλώσεις που εμπεριείχαν σεξισμό. Προσκάλεσε τη μαθητική κοινότητα να αναλύσει γιατί αυτές οι δηλώσεις ήταν σεξιστικές. Για παράδειγμα, στη δήλωση “Τα αγόρια δεν πρέπει να κλαίνε”, ακούστηκε η απάντηση ότι αυτό είναι ξεπερασμένο και ότι πλέον τα αγόρια εκφράζουν τα συναισθήματά τους περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν.

Αναδείξαμε ζητήματα έμφυλων στερεοτύπων, ηγεσίας της φροντίδας, διαπροσωπικών σχέσεων και slut shaming. Αυτές οι συζητήσεις πυροδότησαν γόνιμο διάλογο, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά ότι οι παρεμβάσεις για την έμφυλη ισότητα και την καταπολέμηση του σεξισμού είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τον εφηβικό πληθυσμό.

Υλικό από τον “Χάρτη Ισότητας”

Στην εκδήλωση εκμεταλλευτήκαμε το πλούσιο υλικό που δημηουργήσαμε πρόσφατα στο πλαίσιο του έργου “Χάρτης Ισότητας”, σε συνεργασία με την InterMediaKT. Προβάλαμε υλικό της καμπάνιας ευαισθητοποίησης “Έμφυλη Ισότητα: Μύθος ή Ισότητα;” και αναρωτηθήκαμε αν είναι ρεαλιστικό η έμφυλη ισότητα να επιτευχθεί σε 134 χρόνια, όπως δηλώνει το World Economic Forum.
____________________________________________________
Το έργο “Χάρτης Ισότητας” υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος BUILD, με φορέα υλοποίησης την InterMediaKT και εταίρους το Genderhood. Το BUILD συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση,μέσω του προγράμματος Citizens, Equality, Rights and Values (CERV), το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ.

Έμφυλη βία και η σημασία της συναίνεσης

Στην εκδήλωση, η Ματίνα Παπαγιαννοπούλου, Κοινωνιολόγος/Εγκληματολόγος και εμπειρογνώμονας σε θέματα ισότητας και φύλου, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην έμφυλη βία. Με έναν προσεγμένο και φροντιστικό τρόπο, παρουσίασε στη μαθητική κοινότητα της Γερμανικής Σχολής Αθηνών τις διάφορες πτυχές της έμφυλης βίας, εξηγώντας πώς αυτή μπορεί να παρασταθεί οπτικά με τη μορφή ενός παγόβουνου. Οι μαθητές και οι μαθήτριες αναγνώρισαν ότι τα μη ορατά κομμάτια της έμφυλης βίας είναι πολύ περισσότερα από τα εμφανή.

Παράλληλα, η κα Παπαγιαννοπούλου παρουσίασε τα εξαιρετικά παραδείγματα του κόμικ της Ali Kirkham για τη συναίνεση και την κουλτούρα του βιασμού. Μέσα από αυτά, ανέδειξε πόσο παράλογο είναι να κατηγορούνται τα άτομα που έχουν υποστεί σεξουαλική επίθεση ή να δικαιολογείται η επίθεση με οποιονδήποτε τρόπο (victim blaming).

Η Ματίνα Παπαγιαννοπούλου συντονίζει επιστημονικά το πανελλαδικό δίκτυο των 65 υποστηρικτικών δομών (συμβουλευτικά κέντρα και ξενώνες φιλοξενίας) για γυναίκες που έχουν βιώσει έμφυλη βία.

Aν είσαι εκπαιδευτικός ή γονέας μπορείς να φέρεις τις δράσεις του Genderhood στο σχολείο, για να κάνουμε την έμφυλη ισότητα πράξη ΜΑΖΙ! Αν θέλετε να μας καλέσετε παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο info@genderhood.org ή μέσω της παρακάτω φόρμας: