Την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024 πραγματοποιήσαμε την ημερίδα για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Σεξουαλικής Βίας και Παρενόχλησης εντός και εκτός Διαδικτύου, στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων, μαζί με το Κέντρο Διοτίμα και το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ.
Διάλογος και Δράση κατά της Σεξουαλικής Βίας και Παρενόχλησης
Με περισσότερα από 100 συμμετέχοντα άτομα, αναδείχθηκε όχι μόνο η ένταση του ζητήματος αλλά και η σημασία της συνεργασίας και του δημόσιου διαλόγου στην πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης διαδικτυακής σεξουαλικής βίας και παρενόχλησης αλλά της δημιουργίας ενός ζωντανού περιβάλλοντος για αναστοχασμό και συζήτηση.
Η ημερίδα διαρθρώθηκε σε τέσσερις (4) ενότητες
- Η εμπειρία από το διετές έργο PRESS, Κέντρο Διοτίμα
- Αναπαραστάσεις των ΜΜΕ για τη σεξουαλική παρενόχληση και βία εντός κι εκτός διαδικτύου – Η έρευνα του ΕΚΠΑ
- Η συναίνεση ως εργαλείο πρόληψης και προϋπόθεση για ισότιμες διαπροσωπικές σχέσεις, Κέντρο Διοτίμα και Genderhood
- Παρεμβάσεις φορέων και συζήτηση με τη Γενική Γραμματέα Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Ζέφη Δημαδάμα, την Αντιπρόεδρο Β’ Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας (ΣΚΛΕ), κ. Όλγα Βερικάκη και τη Βοηθό Συνήγορο του Πολίτη, κ. Καλλιόπη Λυκοβαρδή.
Παρουσιάστηκαν τα ευρήματα των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια του έργου, αναδεικνύοντας τις προκλήσεις, τις επιτυχημένες πρακτικές και τις προτάσεις πολιτικής που μας καθοδηγούν προς έναν πιο συνειδητό και δίκαιο κόσμο. Ο διάλογος που δημιουργήθηκε όταν υψηλόβαθμα στελέχη από την κοινωνία και την πολιτεία συμμετείχαν σε συζήτηση με το κοινό, επισφράγισαν τη σημασία της συλλογικής δράσης, δίνοντας νέα ώθηση στον κοινωνικό αγώνα για την καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας και παρενόχλησης.
Στη συζήτηση, το Genderhood συνέβαλε με την παρουσία του στο πάνελ με τη Σοφία και τη Λαμπρινή να παρουσιάζουν
- τους 4 κύκλους ενδυνάμωσης και τις 6 δράσεις ευαισθητοποίησης που πραγματοποιήσαμε σε 180 παιδιά λυκείου για τη Συναίνεση και τη Σεξουαλική Παρενόχληση.
- την καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης #me_enoxleis, το όφελος και τη σημασία των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης για την πρόληψη και την ενημέρωση.
Ο πρώτος σταθμός για μια δυναμική, συλλογική συνέχεια
Ευχαριστούμε όλες και όλους εσάς που ήρθατε να παρακολουθήσετε, να συνδιαμορφώσουμε, και να ενδυναμώσουμε κοινωνικά τον κόσμο στον οποίο ζούμε και πορευόμαστε.
Είναι καιρός να σταθούμε μαζί, να δημιουργήσουμε συλλογική αλλαγή, και να ανοίξουμε δρόμους για έναν πιο ασφαλή και σεβαστό ψηφιακό χώρο.
H ημερίδα εντάσσεται στο έργο “PRESS: Πρόληψη – Απόκριση – Υποστήριξη νεαρών επιζωσών σεξουαλικής (διαδικτυακής) παρενόχλησης και βίας” του CERV Project Grants που υλοποιείται με τη χρηματοδότηση της ΕΕ. Συντονιστής φορέας είναι το Κέντρο Διοτίμα και εταίροι το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ και το Genderhood.