Living Postcards Δ.Τ.

Living Postcards: Καρτ-ποστάλ που θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο

Kαρτ-ποστάλ που μπορείς να αποκτήσεις, εργαστήρια που μπορείς να συμμετάσχεις, ένας κόσμος που μπορείς να νιώθεις μέρος του.

 

Θυμάσαι την τελευταία καρτ-ποστάλ που έλαβες; Εκείνο το μικρό κομμάτι χαρτί που ταξίδεψε από τόσα χέρια για να σε φτάσει, κουβαλώντας σκέψεις, αναμνήσεις, ένα μέρος του κόσμου.

Οι καρτ-ποστάλ ήταν πάντα το μέσο για να στείλουμε μηνύματα, για να μεταφέρουμε εικόνες από έναν τόπο σε έναν άλλο. Τι θα γινόταν όμως αν μπορούσαν να μεταφέρουν κάτι περισσότερο από ένα μικρό κομμάτι του κόσμου; Αν μπορούσαν να φέρουν στο φως αθέατες ιστορίες θηλυκοτήτων, ταυτότητας και εμπειριών που παραμένουν στο περιθώριο;

Το project Living Postcards είναι ακριβώς αυτό: μια επανάσταση σε μικρές καρτ-ποστάλ που αμφισβητούν τα στερεότυπα γύρω από το φύλο και υπερασπίζονται τα δικαιώματα των γυναικών και της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, με τη δύναμη της εικονογράφησης. Δύο δημιουργικές ομάδες, το Genderhood και η Six Impossible Wishes, ενώνουν τις δυνάμεις τους με έναν απρόσμενο τρόπο: χρησιμοποιώντας τις καρτ-ποστάλ ως μέσο έκφρασης και ευαισθητοποίησης που μιλούν για το σώμα, την ταυτότητα, τη θηλυκότητα και τις γυναίκες που παραμένουν αόρατες όταν σχεδιάζουμε τον κόσμο.

Το πρότζεκτ:

Το Living Postcards είναι ένα δημιουργικό πρότζεκτ που αφηγείται ιστορίες και εμπειρίες γύρω από το φύλο και περιλαμβάνει από εικαστικά εργαστήρια δημιουργίας καρτ-ποστάλ και μια έκθεση έως εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες με μαθητές και μαθήτριες γυμνασίου/λυκείου, ένα πρότζεκτ που εκτείνεται από τους δρόμους της Αθήνας μέχρι τις σχολικές αίθουσες.

Έξι Ελληνίδες και διεθνείς εικονογράφοι, κάθε μία με το δικό της στυλ και τη δική της ματιά εξερευνούν από μια θεματική που αγγίζουν τον πυρήνα της γυναικείας εμπειρίας:

  • My body, my choice (Το σώμα ως πεδίο αυτονομίας), όχι ως ένα αντικείμενο προς διαχείριση, αλλά ένας ζωντανός χώρος προσωπικής επιλογής.
  • Diverse femininities (Οι πολλαπλές εκδοχές της θηλυκότητας), πέρα από τα στενά όρια των στερεοτύπων, εκεί όπου η ταυτότητα είναι ρευστή, πολύχρωμη, απρόβλεπτη.
  • Invisible women (Οι αόρατες γυναίκες), που κινητοποιούν, δημιουργούν, εμπνέουν και τελικά παραμένουν αόρατες στις αφηγήσεις και τις διεκδικήσεις.

Αυτές οι πρώτες καρτ-ποστάλ, των Danaillama (Ελλάδα), Anastasia Dafy (Ελλάδα), Tania Cimatti (Ελλάδα/Ιταλία), Ναταλία Μαυρωτά (Ελλάδα), Hoda Hadadi (Ιράν) και Ma Tête est pleine d’endroits (Βέλγιο) θα διανεμηθούν σε εκδηλώσεις και δημόσιους χώρους στην Αθήνα, ώστε να αρχίσουν να ακούγονται οι φωνές που συνήθως παραμένουν σιωπηλές.

Invisible Women, Natalie Mavrota
Queen of Swords & Cups, Αnastasia Dafy

Μετά, σε τρία δημιουργικά εργαστήρια για ενήλικες, ένα για κάθε θεματική, άτομα που αγαπούν την εικονογράφηση θα δημιουργήσουν ακόμα περισσότερες καρτ-ποστάλ μέσα από διαφορετικές δημιουργικές πρακτικές. Τα εργαστήρια αυτά είναι δωρεάν και ανοιχτά για το κοινό με απαραίτητη δήλωσης συμμετοχής, και θα πραγματοποιηθούν 18 & 19 Μαΐου. Τα έργα από όλα τα εργαστήρια θα αποτελέσουν τη βάση για μια έκθεση που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2025 στην Αθήνα, και θα συμπεριληφθούν σε έναν καλλιτεχνικό κατάλογο με έργα και σκέψεις γύρω από το Living Postcards.

Το τελευταίο στάδιο του project περιλαμβάνει 18 βιωματικά εργαστήρια σε περίπου 360 μαθήτριες και μαθητές δημόσιων σχολείων (Γυμνασίων και Λυκείων) στην Αττική. Χρησιμοποιώντας τις εικονογραφήσεις που έχουν ήδη παραχθεί για τις καρτ-ποστάλ και συνταιριάζοντας τεχνικές μη τυπικής εκπαίδευσης θα αμφισβητήσουμε τα έμφυλα στερεότυπα και θα συζητήσουμε το ρόλο των αρρενωποτήτων ως συμμάχων στην πρόληψη της έμφυλης βίας.

Πώς μπορείς να συμμετάσχεις:

Αν σε ενδιαφέρουν τα εικαστικά και νιώθεις δημιουργικό άτομο, αυτή είναι η ευκαιρία να γίνεις μέρος ενός πρότζεκτ που δεν είναι απλώς καλλιτεχνικό, αλλά και κοινωνικό. Μέσα από τα εργαστήρια, θα μπορέσεις να μιλήσεις για θέματα όπως το σώμα, η ταυτότητα και οι τρόποι που τα διαμορφώνουμε όταν σχεδιάζουμε τον κόσμο, ενώ το έργο σου θα γίνει μέρος μιας μικρής επανάστασης για την πρόληψη της έμφυλης βίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Τα εργαστήρια:

Diverse femininities, με εισηγήτρια τη Ναταλία Μαυρωτά 
Κυριακή 18 Μαΐου | 12:30-15:30

instagram.com/natalie_mavrota

Σε αυτό το εργαστήριο, θα εξερευνήσουμε τη θηλυκότητα ως ένα ρευστό, πολυδιάστατο τοπίο, φτιάχνοντας προσωπεία που αντανακλούν τις διαφορετικές εκφάνσεις της. Κάθε άτομο που θα συμμετέχει στο εργαστήριο θα δημιουργήσει μια μάσκα και θα φωτογραφηθεί φορώντας την, φτιάχνοντας ένα πορτρέτο/καρτ-ποστάλ που αφηγείται μια όψη της ταυτότητας που επιλέγει.

Invisible women, με εισηγήτρια την Danaillama
Κυριακή 18 Μαΐου | 17:00-20:00

instagram.com/danaillama

Ένα εργαστήριο που μετατρέπει την αδικία σε δημιουργική έκφραση. Μέσα από μια άσκηση προσωπικού στοχασμού, θα δημιουργήσουμε καρτ-ποστάλ που αποτυπώνουν στιγμές όπου σαν άτομα νιώσαμε αόρατα. Χρησιμοποιώντας καρμπόν και σχεδιάζοντας μέσα από το αποτύπωμα που αυτό αφήνει, θα αφήσουμε το συναίσθημα της αορατότητας να πάρει μορφή και μετά θα δουλέψουμε πάνω σε αυτό, μετατρέποντας την προσωπική μας εμπειρία σε μια πράξη ενδυνάμωσης. 

My body, my choice, με εισηγήτρια την Τάνια Σημάτη 
Δευτέρα 19 Μαΐου | 18:30-21:30

taniacimatti.com

Ένα εργαστήριο που προσκαλεί να εξερευνήσεις την αυτοέκφραση μέσω μιας απλής αλλά πολυδιάστατης τεχνικής τυπώματος: το foam print. Μέσα από σύμβολα και σχήματα, δημιουργούμε μια προσωπική οπτική γλώσσα σε μέγεθος καρτ-ποστάλ που βασίζεται στην προσωπική ενδοσκόπηση, το παιχνίδι και την ενδυνάμωση.

Feeding the Earth, Hoda Hadadi

Για να δηλώσεις συμμετοχή, απαιτείται να συμπληρώσεις τη φόρμα συμμετοχής. Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν στο δημιουργικό χώρο Παπούρα project (Νικοπόλεως 6, Αθήνα 112 54). Για τα εργαστήρια ΔΕΝ απαιτείται προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία με τα εικαστικά.

Οι ομάδες πίσω από το Living Postcards:

Το Genderhood από το 2017 προάγει την έμφυλη ισότητα και την πρόληψη των έμφυλων στερεοτύπων. Υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα μέσω της ενεργού μάθησης και των πρακτικών τέχνης. Η αποστολή του Genderhood είναι η ενδυνάμωση κοινοτήτων όλων των ηλικιών ώστε ανεξάρτητα να συνδιαμορφώσουν έναν κόσμο έμφυλης ισότητας. Ο οργανισμός σχεδιάζει εκπαιδευτικά προγράμματα, κοινωνικοπολιτιστικές δράσεις και δημιουργικά εργαστήρια που απευθύνονται σε  παιδιά και ενήλικες όλων των ηλικιών.

Οι six impossible wishes είναι το δημιουργικό agency της Αναστασίας Τερζίδου και της Ραφαέλας Καραγιάννη. Από το 2016, δίνουν ιδέες και λύσεις για το σχεδιασμό, την παραγωγή και τη δημιουργία εικαστικών εκθέσεων, διαδραστικών εκπαιδευτικών εργαστηρίων και πολιτιστικών events μεταξύ άλλων. Στόχος τους είναι η ανάδειξη καλλιτεχνών κάνοντας την τέχνη επικοινωνιακά προσιτή. Μέχρι πρόσφατα, συνδιοργάνωναν ως creative directors το πρώτο φεστιβάλ εικονογράφησης της Ελλάδας, illustradays.

Το έργο έχει μη κερδοσκοπικό σκοπό και υλοποιείται από το Genderhood και τη Six Impossible Wishes και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του έργου See Change του Ιδρύματος Mediterranean Women’s Fund (Noέμβριος 2024-Ιούνιος 2026). Οι απόψεις και οι γνώμες που εκφράζονται είναι αποκλειστικά του/της συγγραφέα/ας και δεν αντανακλούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις και τις γνώμες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.