Δυο εκπαιδεύτριες του Genderhood, μια βαλίτσα “Συναι/no” και άλλες δυο ρούχων ταξιδέψαμε το Μάιο στην Αγριά του Βόλου. Σε τρεις μέρες, συνομιλήσαμε με 180 μαθητές και μαθήτριες 6-12 ετών για τη συναίνεση, τα σωματικά όρια και το δικαίωμα στο σώμα μας.
Λίγο πριν τα Χριστούγεννα λάβαμε μία πρόσκληση από τη σχολική ψυχολόγο του σχολείου. Τα παιδιά είχαν μόλις αντιμετωπίσει μια από τις πιο καταστροφικές πλυμμήρες των τελευταίων ετών και υπήρχε μεγάλη ανάγκη να λάβουν διαφορετικά μα και ενδυναμωτικά ερεθίσματα. Δυστυχώς, οι οικονομικές επιπτώσεις του φαινομένου δεν επέτρεπαν στις οικογένειες να υποστηρίξουν μια τέτοια δράση, οπότε και αρχίσαμε να ψάχνουμε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης. Σταθερά δίπλα μας, το Mediterranean Women’s Fund μας έδωσε άμεσα το πράσινο φως και φύγαμε για Μαγνησία.
Σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς του 2ου Δημοτικού Σχολείου της Αγριάς, δουλέψαμε με όλες τις τάξεις του δημοτικού, από την Α’ έως τη ΣΤ’, με το προσαρμοσμένο περιεχόμενο του εκπαιδευτικού προγράμματος για κάθε τάξη και ηλικιακή ομάδα.
Συζητήσαμε, παίξαμε, προβληματιστήκαμε και ενδυναμωθήκαμε πάνω στη συναίνεση, τη διεκδίκηση και το σεβασμό των δικών μας σωματικών ορίων όσο και των άλλων, αλλά και τη σωματική αυτονομία.
Μια από τις πιο ενδυναμωτικές στιγμές για εμάς ήταν όταν στο τέλος του προγράμματος με την Ε’ Δημοτικού ήρθε την ώρα του διαλείμματος διστακτικά η Μ. και μας ρώτησε:
Τελικά, όμως τα ρούχα μας δεν προκαλούν έστω και λίγο; Εμένα αυτό μου λένε, αλλά μετά από την κουβέντα μας σήμερα, πιστεύω πως δεν είναι σωστό.
Καθίσαμε λοιπόν και συζητήσαμε μαζί της και όταν χτύπησε το κουδούνι και έφυγε για το επόμενο μάθημα μας είπε με ένα χαμόγελο: “Ελάτε ξανά του χρόνου, είναι πολύ ωραίο να μιλάμε για αυτά τα ζητήματα. Δε μιλάμε με κανέναν έτσι.”
Με την παραπάνω μικρή ιστορία να είναι μια μόνο από αυτές που βλέπουμε να ξετυλίγονται μπροστά μας, ξέρουμε πως ο αντίκτυπος του Συναι/noείναι σημαντικός. Τα παιδιά έρχοντια ένα βήμα πιο κοντά στο να ακούνε τις ανάγκες τους, να τις υπερασπίζονται και να σέβονται αυτες των άλλων. Όπως έγραψε και ένας μαθητής:
“Ο προσωπικός μου χώρος έχει ταμπέλα “ΜΗΝ ΕΝΟΧΛΕΙTE””
Με αυτό το αποτύπωμα και τις σκέψεις συνεχίζουμε τη δράση μας για την αποδόμηση των έμφυλων στερεοτύπων, τη συναίνεση και την ισότητα των ανθρώπων. Προσβλέποντας σε αντίστοιχα όμορφες συνεργασίες με σχολεία σε όλη τη χώρα, θέλουμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς τη σχολική ψυχολόγο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αγριάς, την διευθύτρια και τους εκπαιδευτικούς με τους οποίους συνεργαστήκαμε για την ομαλή και αμοιβαία προσοδοφόρα έκβαση του εκπαιδευτικού προγράμματος Συναι/no.
Εκπαιδεύοντας παιδιά στη δεξιότητα της συναίνεσης βάζουμε μικρά λιθαράκια για ένα κόσμο και κοινότητες όπου η ασφάλεια και ο σεβασμός θα είναι δεδομένα!
Φυσικά, συνεχίζουμε πάντα τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα
Κάλεσέ μας στο σχολείο σου!