Εργαστήρια για παιδιά

Εργαστήρια για παιδιά

Εργαστηρια για παιδια

Διοργανώνουμε μονοήμερα διαδραστικά εργαστήρια σε σχολεία (με εξειδικευμένο πρόγραμμα για όλες τις ηλικίες), όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες αλληλεπιδρούν με διασκεδαστικό τρόπο, αναγνωρίζουν και εξετάζουν πολύπλευρα τις διακρίσεις που προκύπτουν λόγω του κοινωνικού φύλου.

Ποια τα οφέλη;

Ενίσχυση κριτικής σκέψης
Ανάπτυξη αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης των παιδιών
Ανάπτυξη ενσυναίσθησης και σεβασμού απέναντι στο «άλλο» και το «διαφορετικό»
Ενδυναμωμένα άτομα με ισχυρή προσωπικότητα
Συνήγοροι μιας κοινωνίας πολιτών χωρίς έμφυλα στερεότυπα
Φορείς αλλαγής και πρότυπα για την ομάδα συνομηλίκων
Παιδιά με ελευθερία έκφρασης στην ιδιωτική και δημόσια σφαίρα
Πρόληψη φαινομένων σχολικού εκφοβισμού λόγω της ταυτότητας φύλου ή/και της έκφρασης φύλου
Mελλοντικοί/-ες επαγγελματίες με ίσες ευκαιρίες

/ Bιωματικά εργαστήρια για παιδιά 5-8 ετών.

/ Μέσα από το παιχνίδι και τις εικαστικές τέχνες.

/ Τα παιδιά εξερευνούν τους ρόλους και τα στερεότυπα που φέρουν επειδή γεννήθηκαν αγόρια ή κορίτσια.

/Αναζητούν ποια θέλουν να είναι η θέση τους στην κοινωνία και μαθαίνουν πώς να τη δημιουργήσουν.


#1 Σπιτικό εν δράσει

Σπιτικό εν δράσει

Ζούμε σε σπίτια. Τα παιδιά μας ζουνε στα σπίτια που τους έχουμε φτιάξει. Φτιάχνουμε καθημερινότητες. Τα παιδιά μιμούνται τις καθημερινότητές που έχουμε φτιάξει.

 

Για μια στιγμή όμως! Πώς θα ήταν ένας κόσμος που τα παιδιά θα μας έφτιαχναν καινούριες συνήθειες; «Όλα αρχίζουν από το σπίτι», όπως λέγανε οι παλιοί. Και τους πιστεύουμε!

 

Μέσα από το βιωματικό εργαστήρι «Σπιτικό εν δράσει» τα παιδιά χτίζουν ένα σενάριο όπου είναι πρωταγωνιστές και πρωταγωνίστριες. Προσομοιάζουν ένα σκηνικό σπιτιού όπου παίρνουν αποφάσεις και έχουν ενεργό ρόλο στις δουλειές του σπιτιού, ανεξαρτήτως φύλου. Όλες οι δουλειές είναι για όλα τα παιδιά και δε διαχωρίζονται σε γυναικείες και αντρικές δουλειές. Μέσα από τη φροντίδα του σπιτιού μαθαίνουν να φροντίζουν τις σχέσεις τους ισότιμα, να αναλαμβάνουν ευθύνες, να μοιράζονται τις υποχρεώσεις και καμιά δουλειά να μην είναι αγγαρεία. Πρόβα για το σπιτι και για την αγορά εργασίας στο μέλλον, αφού καμιά δουλειά δεν είναι μόνο για άντρες ή μόνο για γυναίκες.

 

Μήπως τα παιδιά ετοιμάζουν τελικά το νέο σενάριο ζωής;

#2 'Εξω απ' το παράθυρο

Έξω απ' το παράθυρο

Τα σχολεία φτιάχτηκαν για τα παιδιά. Για να μαθαίνουν, να κοινωνικοποιούνται, να παίζουν. Με άλλα λόγια να δημιουργούν αυτό που μετά θα είναι είναι μια ανάμνηση στο σχολικό τους λεύκωμα. Τα προαύλια χωράνε γέλια, τρεξίματα, μπάλες, σκοινάκια, τσιχλόφουσκες, σάντουιτς και σπρωξίματα.

 

Τι γίνεται όμως με τα παιδιά που κάπως διαφέρουν από τα άλλα; Τι γίνεται με τα αγόρια που δεν τους αρέσει το ποδόσφαιρο και με τα κορίτσια που τους αρέσει να σκοράρουν; Τι γίνεται με όσους θέλουν να περπατούν ξυπόλυτοι και με όσες δε βολεύονται μες στα φορέματα τους;

 

Μέσα από το σενάριο «Έξω απ’ το τετράγωνο» χτίζουμε μια πραγματικότητα προαυλίου που χωράνε όλα τα παιδιά, που κανένα δεν πετιέται απ’ έξω γιατί δεν είναι όπως «πρέπει» να είναι. Δημιουργούμε τις συνθήκες ώστε το προαύλιο να είναι για όλους και όλες και κανένας και καμία να μην αισθάνεται στο περιθώριο.

 

Σαν αρχιτέκτονες πραγματικοτήτων, σχεδιάζουμε με τα παιδιά ένα νέο χάρτη συμπεριληπτικής εμπειρίας.

#3 Ηραλής Πουά-Ροζ

Ηραλής Πουά-Ροζ

Στα παιδιά αρέσει να εξερευνούν. Χρώματα, σχήματα, αισθήσεις, με άλλα λόγια παιχνίδια. Μέσα από αυτά ανακαλύπτουν τους εαυτούς τους και συγχρόνως τους δίνουν ζωή.

 

Τι συμβαίνει όμως όταν τα μάτια των παιδιών βλέπουν μόνο παιχνίδια σε γαλάζιες και ροζ αποχρώσεις; Μήπως η φαντασία τους μειώνεται; Μήπως το μυστήριο χάνεται;

 

Το σενάριο Ηρακλής Πουά-Ροζ είναι μία πρόσκληση για διάσωση του χαμένου μυστηρίου. Μέσα από εικαστικές δημιουργίες, τα παιδιά πειραματίζονται με παιχνίδια όλων των χρωμάτων και σχημάτων. Σχεδιάζουν τα δικά τους παιχνίδια και γρήγορα καταλαβαίνουν ότι δεν υπάρχουν αγορίστικα ή κοριτσίστικα παιχνίδια. Όλα τα παιχνίδια είναι για όλα τα παιδιά, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις κλίσεις τους.

 

Τα παιδιά μετατρέπονται σε ντεντέκτιβ και είναι έτοιμα να λύσουν το μυστήριο!