Παίζοντας για την Ισότητα

Παίζοντας για την Ισότητα

Παίζοντας για την ισότητα

>  Bιωματικά εργαστήρια για παιδιά 4-8 ετών.

>  Μέσα από παιδαγωγικές δραστηριότητες, παιχνίδια ρόλων και εικαστικές τέχνες

>  Τα παιδιά εξερευνούν τους ρόλους και τα στερεότυπα που φέρουν επειδή γεννήθηκαν αγόρια ή κορίτσια.

>  Αναζητούν ποια θέλουν να είναι η θέση τους στην κοινωνία και μαθαίνουν πώς να τη δημιουργήσουν.

Σπιτικό εν δράσει

Ζούμε σε σπίτια. Τα παιδιά μας ζουνε στα σπίτια που τους έχουμε φτιάξει. Φτιάχνουμε καθημερινότητες. Τα παιδιά μιμούνται τις καθημερινότητές που έχουμε φτιάξει.

 

Για μια στιγμή όμως!

Πώς θα ήταν ένας κόσμος που τα παιδιά θα μας έφτιαχναν καινούριες συνήθειες;

“Όλα αρχίζουν από το σπίτι”, όπως λέγανε οι παλιοί. Και τους πιστεύουμε!

 

Μέσα από το βιωματικό εργαστήρι “Σπιτικό εν δράσει” τα παιδιά χτίζουν ένα σενάριο όπου είναι πρωταγωνιστές και πρωταγωνίστριες. Προσομοιάζουν ένα σκηνικό σπιτιού όπου παίρνουν αποφάσεις και έχουν ενεργό ρόλο στις δουλειές του σπιτιού, ανεξαρτήτως φύλου.

 

Όλες οι δουλειές είναι για όλα τα παιδιά και δε διαχωρίζονται σε γυναικείες και αντρικές δουλειές. Μέσα από τη φροντίδα του σπιτιού μαθαίνουν να φροντίζουν τις σχέσεις τους ισότιμα, να αναλαμβάνουν ευθύνες, να μοιράζονται τις υποχρεώσεις και καμιά δουλειά να μην είναι αγγαρεία. Πρόβα για το σπιτι και για την αγορά εργασίας στο μέλλον, αφού καμιά δουλειά δεν είναι μόνο για άντρες ή μόνο για γυναίκες.

Μήπως τα παιδιά ετοιμάζουν τελικά το νέο σενάριο ζωής;

Σχεδιασμός εκπαιδευτικού προγράμματος: Νίκη Παντελιού

Έξω απο το Τετράγωνο

Τα σχολεία φτιάχτηκαν για τα παιδιά. Για να μαθαίνουν, να κοινωνικοποιούνται, να παίζουν. Με άλλα λόγια να δημιουργούν αυτό που μετά θα είναι είναι μια ανάμνηση στο σχολικό τους λεύκωμα. Τα προαύλια χωράνε γέλια, τρεξίματα, μπάλες, σκοινάκια, τσιχλόφουσκες, σάντουιτς και σπρωξίματα.

 

Τι γίνεται όμως με τα παιδιά που κάπως διαφέρουν από τα άλλα; Τι γίνεται με τα αγόρια που δεν τους αρέσει το ποδόσφαιρο και με τα κορίτσια που τους αρέσει να σκοράρουν; Τι γίνεται με όσους θέλουν να περπατούν ξυπόλυτοι και με όσες δε βολεύονται μες στα φορέματα τους;

 

Μέσα από το σενάριο “Έξω απ’ το τετράγωνο” χτίζουμε μια πραγματικότητα προαυλίου που χωράνε όλα τα παιδιά, που κανένα δεν πετιέται απ’ έξω γιατί δεν είναι όπως «πρέπει» να είναι. Δημιουργούμε τις συνθήκες ώστε το προαύλιο να είναι για όλους και όλες και κανένας και καμία να μην αισθάνεται στο περιθώριο.

Σαν αρχιτέκτονες πραγματικοτήτων, σχεδιάζουμε με τα παιδιά ένα νέο χάρτη συμπεριληπτικής εμπειρίας.

Σχεδιασμός εκπαιδευτικού προγράμματος: Νίκη Παντελιού

Ηρακλής Πουα-Ρόζ

Στα παιδιά αρέσει να εξερευνούν. Χρώματα, σχήματα, αισθήσεις, με άλλα λόγια παιχνίδια. Μέσα από αυτά ανακαλύπτουν τους εαυτούς τους και συγχρόνως τους δίνουν ζωή.

 

Τι συμβαίνει όμως όταν τα μάτια των παιδιών βλέπουν μόνο παιχνίδια σε γαλάζιες και ροζ αποχρώσεις; Μήπως η φαντασία τους μειώνεται; Μήπως το μυστήριο χάνεται;

 

Το σενάριο Ηρακλής Πουά-Ροζ είναι μία πρόσκληση για διάσωση του χαμένου μυστηρίου. Μέσα από εικαστικές δημιουργίες, τα παιδιά πειραματίζονται με παιχνίδια όλων των χρωμάτων και σχημάτων. Σχεδιάζουν τα δικά τους παιχνίδια και γρήγορα καταλαβαίνουν ότι δεν υπάρχουν αγορίστικα ή κοριτσίστικα παιχνίδια. Όλα τα παιχνίδια είναι για όλα τα παιδιά, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις κλίσεις τους.

 

Τα παιδιά μετατρέπονται σε ντεντέκτιβ και είναι έτοιμα να λύσουν το μυστήριο!

Σχεδιασμός εκπαιδευτικού προγράμματος: Νίκη Παντελιού